Magdalena Došen<br>Magdalena Došen
Magdalena Došen pokrenula je manifestaciju posvećenu velikom srpskom pjesniku.

Magdalena Došen pokretačica je manifestacije "Miljkovićevi dani" u Zagrebu. Ta manifestacija će se u veljači ove godine održati po prvi put, a posvećena je velikom srpskom pjesniku Branku Miljkoviću (1934. – 1961.).

 "Danas se o Branku Miljkoviću u Hrvatskoj rijetko govori i piše, ali unatoč tome činjenica jest da je taj veliki srpski pjesnik posljednje mjesece svog života proveo u Zagrebu", objašnjava Magdalena Došen o kakvoj se manifestaciji radi. "Kako je Miljković pisao i sonete, činilo se dobrom idejom prirediti neko događanje posvećeno njegovoj poeziji, i to kao svojevrsnu nadogradnju Petrarca Festa koji je pokrenut prošle godine. Planiramo organizirati okrugli stol, a zatim i čitanje Miljkovićeve poezije na lokaciji njegove smrti, na zagrebačkom Cmroku, gdje je izvršio suicud. Sve bi se trebalo dogoditi na samu godišnjicu njegove smrti 11. veljače.

Branko Miljković<br>
Branko Miljković

Drugi dan manifestacije zamišljen je pod radnim naslovom 'Miljković u mreži grada', kada će se njegova poezija izvoditi u javnom prostoru na raznim na punktovima širom Zagreba i na taj način pokušati približiti publici. Ove godine manifestaciju pokrećemo po prvi put, ali nam je želja da događanje postane tradicionalno pa bi program sljedeće godine trebao biti opširniji te uključivati i javni pjesnički natječaj i još neke nadogradnje."

 Misterij Miljkovićeve smrti zapravo do danas nije u potpunosti razjašnjen.

Postoji nekoliko verzija priče, no ipak želim naglasiti kako nam nije želja niti romantizirati njegovu preranu i možda misterioznu smrt, već promovirati njegovo pjesništvo i vratiti ga na mjesto u hrvatskom kulturnom prostoru, koje mu je oduzeto devedesetih.

 Petrarca Fest posvećen sonetima pokrenuli ste 2014. godine, a na prvi natječaj pristiglo je više od 300 soneta iz šest zemalja. Osim po odazivu, po čemu je još festival specifičan?

Petrarca Fest (Foto: Petra Vidović)<br>
Petrarca Fest (Foto: Petra Vidović)

Jedna od specifičnosti festivala, osim zaista neočekivano velikog odaziva pjesnika, jest što su svi koji su sudjelovali u realizaciji – od glumaca, dizajnera, lutnjista, članova žirija – to učinili bez novčane naknade tj. festival nema doslovno nikakav budžet. Osim toga, povezao je autore soneta u regiji te pokazao kako se sonet, iako tradicionalna forma, može prilagoditi današnjem diskursu i vremenu i to prije svega odabirom tema koje korespondiraju sa suvremenošću. Meni je zapravo entuzijazam svih ljudi koji su na bilo koji način pridonijeli festivalu bio fascinantan, što je vjerojatno očekivano, s obzirom da je bio prvi, ali upravo je taj entuzijazam ono što želim da festival zadrži i u budućnosti pa i širenjem na nove teme ko što su Miljkovićevi danu u Zagrebu.

 I sami pišete sonete pod pseudonimom Campy Petrarca. Planirate li zbirku?

Moja je priča sa sonetima nastalim pod pseudonimom Campy Petrarca završena – kako je riječ o ljubavnoj poeziji, inspiracija za sonete koji čine moj obimom relativno mali kanconijer, prestala je sa završetkom te platonske ljubavne priče. Ipak, svakako bih voljela da bude objavljena – kad već ljubavnica u meni nije dobila zadovoljštinu, neka je dobije pjesnikinja.

Ključne riječi: poezija
<
Vezane vijesti