Ministar zaštite okoliša potpisao je rješenje o prihvatljivosti projekta na Srđu na okoliš još 3. travnja, ali je Ministarstvo to tek danas podijelilo s javnošću. "Ovo je besprizoran pokušaj da se samo tri tjedna prije referenduma uvjeri Dubrovčane u prihvatljivost planiranog projekta. Srećom o tome neće odlučivati ministri već samostalno građani i građanke Dubrovnika na referendumu", komentirao je Enes Ćerimagić, pravnik "Zelene akcije".

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potpisao je rješenje o prihvatljivosti projekta kojeg investitori iz Razvoj golfa žele graditi na Srđu na okoliš još 3. travnja, ali je Ministarstvo to tek danas podijelilo s javnošću. Ovakva odluka ministra bila je očekivana s obzirom da je savjetodavno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš donijelo takvu preporuku još prije mjesec dana. Odluka povjerenstva također nikoga nije začudila, s obzirom da su ga sačinjavali neki od članova prijašnjih povjerenstava koji su se već iskazali, dignuvši ruke i za druge golfersko-nekretninske projekte, onaj u zaštićenom krajoliku Motovuna i projekt uz sam rub Parka prirode Vransko jezero.

Enes Ćerimagić: "Ovim rješenjem postaje jasna nedavna izjava ministra Zmajlovića o nepovjerenju građana u studije utjecaja na okoliš"

"Ovim rješenjem postaje jasna nedavna izjava ministra Zmajlovića o nepovjerenju građana u studije utjecaja na okoliš. Naime, projekt kojim se planira izgradnja dva hotela, 240 vila, 400 apartmana ukupne kvadrature četiri puta veće od kvadrature naselja Nova Mokošica u kojemu stanuje deset tisuća ljudi proglašava se navodno prihvatljivim za okoliš, iako uopće nije razmatran utjecaj 400 planiranih apartmana na okoliš", ističe Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

U Zelenoj akciji između ostalog smatraju i da je Studija loše obradila utjecaj pesticida koji se koriste za tretman golf igrališta na područje Srđa. "Ne koriste se na svim površinama iste količine pesticida, što je investitor iskoristio za manipulaciju. Manje vrijednosti u Studiji su prikazane kao neagresivno tretiranje općenito, a prešućen je utjecaj područja na kojima će se tlo intenzivno tretirati pesticidima", ističe Ćerimagić.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš kaže kako "Studija kao pozitivan utjecaj na okoliš i krajobraz prikazuje uništenje 62 posto šumskih staništa na Srđu". "Studija ne odgovara na pitanje zašto je za golf namijenjeno 260 hektara, umjesto Kriterijima i smjernicama za izradu golf terena predviđenih 100 hektara", izjavio je Capor koji smatra kako je "Ministarstvo zaštite okoliša i prirode iskorišteno kao stručna potpora pri nagovaranju građana za projekt".

Đuro Capor: "Kao pozitivan utjecaj na okoliš i krajobraz, studija prikazuje uništenje 62 posto šumskih staništa na Srđu"

Podsjećamo, ministar Zmajlović po ovom se pitanju već iskazao u susretljivosti investicijskoj klimi. Dva dana nakon što je zasjeo u ministarsku stolicu potpisao je rješenje da postupak procjene utjecaja na okoliš može krenuti iako nije dovršen urbanistički plan uređenja taj za projekt. To je naglo smijenjena ministrica Mirela Holy odbila potpisati, jer je smatrala da nije u skladu sa zakonom, potvrdila je H-Alteru u rujnu. Ministarstvo građevine dalo je međutim pozitivno mišljenje za ovakav nestandardni postupak, a Ministarstvo zaštite okoliša izdalo je danas rješenje o prihvatljivosti projekta na okoliš iako se ne zna kako bi taj projekt trebao izgledati, jer Urbanistički plan rješenja koji to propisuje nije usvojen. Upravo o tom je dokumentu raspisan referendum nakon što je građanska inicijativa prikupila više od deset tisuća potpisa.

Capor smatra kako je uspjeh u prikupljanju potpisa i raspisivanje referenduma o planiranom projektu "dokaz da Dubrovčani ne vjeruju političkim predstavnicima o svemu što se Srđa tiče". "Navijanje pojedinih ministara za projekt ili prazne prijetnje odštetom vlastitog gradonačelnika nas ne smiju zastrašiti", poručuje.

"Odluku Zmajlovićevog ministarstva ocjenjujemo kao besprizoran pokušaj da se samo tri tjedna prije referenduma uvjeri Dubrovčane u prihvatljivost planiranog projekta. Na svu sreću, o ovom projektu neće odlučivati ni ministar Zmajlović, ni Ana Mark Taritaš, ni Darko Lorencin, već samostalno građani i građanke Dubrovnika, na referendumu 28. travnja", rekao je Ćerimagić, te potvrdio da će podnijeti upravnu tužbu protiv ovakvog rješenja MZOIP-a. "Nedopustivo je ne reagirati na ovakve manipulacije postupkom procjene utjecaja na okoliš", zaključuje.

Hrvatsko geomorfološko društvo: "Tekst Studije s fizičkogeografske i geoekološke strane je primjer eklatantnog nepoznavanja osnovne znanstvene terminologije, stručne interpretacije i determinacije na najosnovnijoj razini"

U rješenju Ministarstva propisane su mjere zaštite okoliša koje bi investitor trebao poštovati u slučaju da projekt dobije i ostale dozvole. Međutim, poznat je problem da ne postoje učinkoviti mehanizmi kontrole za provođenje mjera koje su propisane ovakvim rješenjima.

Na svojim Facebook stranicama o rješenju MZOIP-a oglasilo se i Hrvatsko geomorfološko društvo, koje je najavilo skoru reakciju.

"Tekst Studije s fizičkogeografske i geoekološke strane je primjer eklatantnog nepoznavanja osnovne znanstvene terminologije, stručne interpretacije i determinacije na najosnovnijoj razini te kao takva zahtijeva oštru stručnu osudu. Očito je da je potrebno inzistirati da ovakve interpretacije, koje pišu nestručne osobe bez ikakvih znanja o području koje skupo prodaju, podliježu recenzentskom postupku od strane kvalificiranih stručnjaka", komentirano je iz Hrvatskog geomorfološkog društva putem društvene mreže.


 

Ministarstvo zaštite okoliša poslalo je poslijepodne još jedno priopćenje u kojem tvrde kako su utjecaj apartmana na okoliš i utjecaj pesticida u Studiji "razmotreni u poglavlju 3.3. Analiza odnosa zahvata prema postojećim i planiranim te prema zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, 4.1. Pregled utjecaja zahvata tijekom građenja zahvata i 4.2. Pregled utjecaja zahvata tijekom korištenja zahvata".

Napominju i kako je savjetodavno Povjerenstvo neovisno od samog Ministarstva, međutim, nisu spomenuli kako članove bira i imenuje upravo Ministarstvo. 

Ključne riječi: Srđ
<
Vezane vijesti