mirovni_studiji_cms.pngU suradnji Hulahop produkcije i Mirovnih studija Centra za mirovne studije u srijedu 5. prosinca od 16 do 18 sati u dvorani Müller Kina Europa, na Human Rights Film Festivalu prikazuje se dokumentarni film "U slučaju rata", nakon čega slijedi razgovor "Ako želiš mir, spremaj se za mir".
Trendovi normalizacije militarizacije i ekstremne desnice nisu zaobišli ni Hrvatsku. U ime zaštite domovinske sigurnosti u proteklih nekoliko godina svjedočili smo povećanjima vojnog proračuna, najavama uvođenja vojnog roka, ponovnom otvaranju vojnih baza. Militarizacija djece događa se kroz organizirano slobodno vrijeme u kampovima i kroz pojedine aktivnosti u školi. Postepeno se drugi i drugačiji u našem društvu sve više doživljavaju kao prijetnja. Svi ovi procesi, svaki na svoj način otvaraju prostor za normalizaciju militarizacije društva. Nije poznato imaju li institucionalnu potporu, no slični kampovi i aktivnosti provode se i drugdje u Europi.
 
U slučaju rata (Až přijde válka), film je u režiji i scenariju Jana Geberta i direktora fotografije Lukáša Milota. Na prvi pogled Peter živi život u kojemu ništa ne nedostaje i na kojem bi mu mogao zavidjeti svaki njegov vršnjak. Za maturu je dobio novi veliki auto, ima djevojku, upisao se na fakultet, dobro se slaže s roditeljima. Međutim, njegov se pravi život odvija drugdje – na čelu paravojske “Slovenskí branci” s kojima provodi sve svoje slobodno vrijeme u slovačkim planinama. U okrilju šume gradi svoju vlastitu dječju diktaturu, u kojoj se jasno oslikava patologija svijeta odraslih. Titlovi su na hrvatskom jeziku.
 
Nakon filma razgovaramo s Anom Kuzmanić, novinarkom portala H-Alter, koja je istraživala militarizaciju djece i mladih našim područjima i Eugenom Vukovićem, prigovaračem savjesti i aktivistom inicijative Ne vojnom roku i Zelene akcije.
 
Projekcija filma i razgovor organiziran je povodom prijava za 21. generaciju Mirovnih studija, neformalnog obrazovnog programa Centra za mirovne studije. Prijave traju do 9. prosinca, a više informacija dostupno je ovdje.