Foto: CMSFoto: CMSPred Ministarstvom obrane RH, predstavljena je danas građanska inicijativa Ne vojnom roku, Hrvatska zna bolje! koju su pokrenule organizacije civilnog društva i pojedinci/ke, kako bi uvjerili Vladu Republike Hrvatske da odustane od ideje uvođenja obveze služenja vojnog roka za mlade muškarce, nakon završetka srednje škole. Pokrenuta je i peticija kojom su građani i građanke pozvani da svojim potpisom zahtijevaju od Vlade da odustane od ideje aktiviranja obaveznog vojnog roka.

Inicijatori Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dalmatinski odbor solidarnosti, Documenta, Eko Zadar, GONG, Homo Pula, Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Mali korak, Mreža antifašistkinja Zagreba, Mreža mladih Hrvatske, SDF, Zaklada Solidarna i Zelena akcija, pozvali su i druge građane i organizacije da im se priključe, a i učenike i učenice, roditelje, djedove i bake, branitelje, organizacije civilnog društva, poslovni sektor, vjerske zajednice i političke stranke da se usprotive aktiviranju obaveznog vojnog roka.Prije nego što je zamrznuto obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54 posto mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti

Okupljene organizacije i osobe smatraju da u Hrvatskoj ima puno važnijih gorućih problema od uvođenja vojnog roka, kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Unatoč tome što dio javnosti kao dobrobit ponovnog uvođenja vojnog roka navodi njegovu odgojnu funkciju, ova Inicijativa posebno želi istaknuti kako su i odgoj i obrazovanje primarno odgovornost obitelji te javnog i dostupnog obrazovanja.

Zbog toga je danas pokrenuta peticija kojom su građani i građanke pozivani da svojim potpisom zahtijevaju od Vlade Republike Hrvatske odustane od ideje aktiviranja obaveznog vojnog roka.

Mladi ljudi ne trebaju vojni rok već radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijsku i ljudsku sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati  kvalitetu svojih života. Podsjećamo kako je se procjenjuje da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija, hrvatske građane stajala 300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna.

Također, prije nego što je zamrznuto obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54 posto mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti, što je važan indikator za one koji sada žele mladima nametnuti vojnu obuku.

Svi koji se žele pridružiti inicijativi mogu se javiti na: nevojnomroku@gmail.com , peticiju je moguće potpisati ovdje: Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!

<
Vezane vijesti