Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava zatražilo je od Ureda za ravnopravnost spolova zabranu prikazivanja Kina Lika zbog scene navodnog seksualnog odnosa sa svinjom. Ovo prosvjedno pismo potaknulo je udrugu Hrvatska Briga na opravdani prosvjed čitavom nizu adresa: kardinalu Josipu Bozaniću, Hrvatskim vodama, ministrici Kosor, ministru Milinoviću, premijeru Sanaderu, a šuška se i o osnivanju Ministarstva estetike

Godinama je Donji Lapac prvi u Lici imao nove blockbustere u svom malom kinu. Gospić je zadao protuudarac i postavio premijeru, prvu u više od deset godina. Ali jao, izdaja je uvijek najbolnija od strane vlastitog stada, pa su ovaj protuhrvatski film napravila dva lička sina, dva lička sina zadojena stranjskim utjecajima I zato mi, hrvatski aktivisti za ljudska prava okupljeni u udruzi Hrvatska Briga pri punoj nacionalnoj i duševnoj svijesti osjećamo patriotsku, eruditsku, estetsku i sve druge pravaške potrebe da izrazimo svoje gnušanje nad ovim orgijanjem neistina nad poštenim i vrijednim hrvatskim pukom kojem se pokušava oduzeti ponos od kojeg je oduvijek sazdana, ili bar od postanka hrvatskog bića, ta naša Lika Krbava. Lika, prostranstvo na kojim se hrvatska krv prolijevala i na kojem su se slavne bitke gubile, sada se utapa u sramoti koju nam je priuštio zli um onog Matanića, našeg Likote na kojeg smo tako ponosni bili kad je snimio one svoje dobre djevojke, fine i mrtve. Da ne duljimo, dok nam u svijesti trepere sve nepravde koje smo iskusili grijući se međusobno u hladnom hrvatskom kinu, gledajući hrvatski film, i dok izdaja još nas trese, obraćam Vam se redom: Presvijetli kardinale Bozaniću, presvijetli biskupe Srakiću, Nikad zamisliti mogli nismo da ću vidjeti hrvatsko selo bez svećenika. Gdje su naši svećenici da stadu put pokažu, gdje je Bog, pitamo mi Vas? Ali niste za to krivi Vi presvijetli, kako svećenika i Boga u ovom filmu nema tako se gnjusnost filmom raširila jer očito im je malo katoličke svijesti ostalo kad naše svećenike među te beštije stavili nisu.

lika_nogometas.jpg

Možda su zato zaboravili da najkatoličkiji od svih biskupa upravo u Gospiću sjedi! Eto, i sam film spominje Udbinu, a tamo se gradi najveća ikad lička katedrala u čisto hrvatskom kraju. Jest, istina, ima tamo i ponekog, kako se to kaže u nas, četnika, ali ne više od par postotaka. Vode i struje ponestaje, ali dat će dobri Bog kad se crkva završi i kiše i gromova. I dat će Bog da ona beštija što u blatu sa svinjom se valjala pameti dođje koliko god joj kratka bila i na ispovijed pohodi dok joj je još vrijeme i još Bog strpljenja ima. Nismo spominjali dosad scenu tu, kad sama Sodoma i Gomora nam se prikazala i nećemo više o tome pričati sad, Bog sve vidi i pokoru donosi. Ipak, jednu stvar naglasiti moramo. Presvijetli kardinale Bozaniću, jeste li vidjeli Vi kako nam naše djevojke prikazaše? Nigdje lijepe djevojke kojima Lika vrije. Osim one beštije kojoj ime spominjat nećemo, a ni ružnoću naglašavat nećemo, pojavila se samo medicinska sestra slabašnog morala kojoj samo brojanje krunice pomoći može.

lika_slavlje.jpg

Zaboravili su, Presvijetli, da ako narod kulture želi, ima festival gangi, rera i ojkalica u Radošiću, pa nek' udari na veselje uz pečenog vola, janjce, muzike, pive, rakije i vina. Zar nije to narodna kultura? Pa kad otvorite onu Velebitsku pivu, narodni nektar zloupotrebljen u filmu, sjednete pred kuću dok vam žena donosi hrane, pere, pegla... Ah, nema bolje od hladne Velebitske pivice kad klizi niz grlo! Koji puta dadete svojoj životnoj družici bočni udarac ispod oka, tek toliko da ne bude jedina u selu koja pada niz stepenice, nek' udre samica i harmonike pa da vidite kulture! Srećom pa je Gospićko-senjska biskupija dobila jednog don Kaćunka koji po Gospiću i Otočcu pronosi sliku Severine koja našu Djevicu Mariju veliča! Stoga, dragi kardinalu, dragi predsjedniče HBK, svojim seoskim svećenicima dajte naputke da niti jedan pobožan Hrvat koji se smatra europćanskim katolikom ne smije gledati ovakvu blasfemiju. Uostalom, postoji li neki Hrvat koji nije katolik? Hrvatskim vodama Vidite li vi koje laži o vama šire dušmani? U hrvatskoj Lici da vode nema, da dijete od žeđi svisne! U Lici koja od izvora buja, ko rumena djevojka na seoskom sijelu kada lički muž pogled joj baci. Gospođo ministrice Jadranko Kosor, Ono malo dijete u filmu, kao od Ive Gregurevića sin... Jadan mali, u par navrata mu se čak pišonja vidi! Kao ministrica svake obitelji u Lijepoj našoj vi biste trebali odmah reagirati u dati nalog pravobraniteljici za djecu da zaštiti tu nejač koja skače na kišu kao od majke rođena. A tek ta degradacija žene, dapače hrvatskih majki koje su kroz bespuća povijesne zbiljnosti dojile male Hrvate, to je naprosto... nečuveno! Umjesto da se govori o porodjeljnim naknadama, o ljepotama Hrvatica i njihovoj požrtvovnosti prema muževima, Matanić nam samo lukave žene pokazuje, koje su, zamislite samo, ružne i debele! Štovani ministre Milinoviću, Osim što su nam ocrnili Liku do granica nezamislivih u našoj povijesti dugoj, filmaši su nam ocrnili i liječničku profesiju presvijetlu! Seoski liječnik umjesto da svekolikom puku u bolesti pomaže, on, zamislite, laži i prijevare smišlja i naivnog mladca na krivi put odvlači. A činio se tako pravim! Pošteno čeljade, imuno na stranjske utjecaje u obliku one Europske Unije koja omču oko vrata nam steže. Što će se slijedeće pojaviti na velikim ekranima, možda kupovanje specijalizacija? Potreba da se policijom upadne na Medicinski fakultet? Znamo svi da bi takva praksa bila pogrešna jer bi Hrvatskoj nestalo polovica liječnika.

lika_olga.jpg

I zato, gospodine ministre, učinite što već mislite da potrebno je nam liječnički obraz osvijetlite, u vašu ličku pamet uzdamo se mi! I na kraju, pozivamo našeg od sveg puka izabranog Premijera da osnuje još jedno ministarstvo koje našem narodu treba da uvijek na pameti ima vrijednosti hrvatskog bića. Potreba za ministarstvom estetike hrvatske pojavnosti treba nam više nego ikad jer u zlom času moj poziv stiže. Čak i neke nacrte u glavi imamo koje će sve zadatke i misije Ministarstvo estetike imati, ali za to nam treba malo više vrjemena da razmislimo jer metode dobro razraditi treba da nam se ova sramota nikad više ponovila ne bi! Eto, zasad toliko i neka nam Bog pomogne koji je od pravijeka na hrvatskoj strani bio da ovaj kukolj istrijebimo i čisti nastavimo putem našeg jedinog porijeklom Hrvata Isusa Krista našeg Boga, nastavimo. Pokorni sluge Vaši, Udruga Hrvatska Briga


P.S. H-alterov investigativni tim iz pouzdanih izvora doznaje da se spremaju još i nova prosvjedna pisma, i to: Ministarstvu obnove, zbog diskreditiranja desetogodišnjeg truda na obnovi Like; pravobraniteljici Jelavić, zbog prikazivanja golog dječaka; pravobraniteljici Koritnik, zbog tretmana žena u filmu; HOO-u, zbog zluradog prikazivanja amaterskog športa; predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću, zbog neprimjerenog prikazivanja stanja u hrvatskom nogometu; Prijateljima životinja, zbog umlaćivanja volova; upravi Vodovoda zbog lažne informacije o nedostupnosti vode u vodom najbogatijoj hrvatskoj regiji.