srdj_5_srdjjenas_copy81805.jpgSaborski zastupnik Maro Kristić (Most) izjavio je u petak da će Dubrovčani pretrpjeti katastrofalne posljedice ako Vlada nastavi podržavati projekt golfa na Srđu te zatražio da se obustavi postupak izdavanja građevinske dozvole, obavi inspekcijski nadzor i poništi nezakonito izdana lokacijska dozvola.

"Bivša Vlada je na kraju mandata, tretirajući ovaj projekt prema Zakonu o strateškim investicijskim projektima, izdala lokacijsku dozvolu kao prvi korak u njegovoj realizaciji", rekao je Kristić u Hrvatskom saboru te ustvrdio da spomenuti projekt počiva na nizu nezakonitosti, da se ne radi o projektu sportsko-rekreacijskog karaktera, nego o "čistom špekulantskom developerskom projektu".Ako ova Vlada izda građevinske dozvole bez prethodnih usklađenja sa zakonima i presudama i rezultatima UNESCO-vog monitoringa, riskira nanijeti višemilijunsku štetu građanima Dubrovnika, poručuje Kristić

Kaže da o tome najbolje svjedoči i faznost u izdavanju građevinskih dozvola jer je "namjera investitora isključivo dobiti građevinske dozvole, povećati vrijednost zemljišta i preprodavati ga u fazama".

Kristić proziva bivšu Vladu da se ponijela diletantski, a u prilog tome nabrajio je kako je lokacijska dozvola izdana iako postoji pravomoćna presuda Visokog upravnog sudam da su izmjene prostornog plana sa 100 na 310 hektara nezakonite, a tu presudu Dubrovačko-neretvanska županija i župan nikada nisu izvršili.

Studija utjecaja na okoliš za vrijeme ministra Mihaela Zmajlovića (SDP) bila je nezakonito produljena upravo jer je postojala presuda da se taj projekt mora sa 310 vratiti na 100 hektara, upozorava Kristić.

Kristić kaže i da UNESCO već godinama traži izradu novih kriterija kojima će se povećati razina zaštite Dubrovnika i da će se tek na osnovu tih kriterija moći prosuđivati ugrožava li ili ne izgradnja apartmanskog naselje na Srđu "pod krinkom golfa" Dubrovnik kao dio zaštićene svjetske kulturne baštine.

"Zadnji UNESCO-ov monitoring prije nekoliko dana inzistira da se svaka dozvola prije izdavanja dostavi njima na suglasnost pa je stoga i jasna ovolika žurba investitora da se što prije izdaju građevinske dozvole kako UNESCO ne bi saznao za sve nezakonitosti", tvrdi Mostov zastupnik.

Stoga, ako ova Vlada izda građevinske dozvole bez prethodnih usklađenja sa zakonima i presudama i rezultatima UNESCO-vog monitoringa, riskira nanijeti višemilijunsku štetu građanima Dubrovnika, poručuje Kristić.

Gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića prozvao je da ne poštuje ugovorne obveze, da je odbio naplatiti penale investitoru zbog neizvršenja dijelova ugovora o koncesiji, da inverzija projekta za koji se traži odobrenje i nema odobrenje konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Ključne riječi: Dubrovnik, Srđ
<
Vezane vijesti