dalmacijavino_sasa_simpraga_motel_trogir.jpgU nastavku posjeta modernističkim zdanjima, projekt Motel Trogir organizira obilazak zgrade Damlacijavina izgrađene 1959. godine u jugoistočnom dijelu splitske luke. Tura će se održati u petak, 12. listopada s početkom u 17 sati, a mjesto sastanka je pored javne česme u parku na kraju splitskog autobusnog kolodvora. Stručno vodstvo: dr.sc. Sandi Bulimbašić

Zgrada je nastala za potrebe industrijske proizvodnje te osim što predstavlja vrijedan primjer industrijske arhitekture modernizma u Hrvatskoj druge polovice 20. stoljeća, ujedno je važna i u valorizaciji opusa splitskog arhitekta Stanka Fabrisa koji je objekt projektirao, isprva u suradnji Dinkom Vesanovićem, a kasnije je više navrata samostalno nadograđivao. Objekt je jedan od makrera Splita koji se stopio s krajolikom i kontekstom splitske luke, danas napušten i bez funkcije. 

Zgrada Dalmacijavina upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao trajno zaštićeni spomenik čime je potvrđena njena izuzetna vrijednost.

Tura se održava neovisno o vremenskim uvjetima.

Razgovor s dr.sc. Sandi Builmbašić nastao u sklopu projekta Motel Trogir pročitajte ovdje.

Tura se održava u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir.

Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse - Slobodne veze iz Zagreba.