brodarski_institut1.jpgU nastavku posjeta modernističkim zdanjima, projekt Motel Trogir organizira obilazak kompleksa Brodarskog instituta u Zagrebu. Tura će se održati u četvrtak, 4. travnja, s početkom u 14 sati. Mjesto sastanka je zapadni ulaz u kompleks (Froudeva ulica br. 13).

Građen od 1949. do 1959. godine kao prvi veliki objekt s južne strane Save, zagrebački Brodarski institut kvalitetni je primjer arhitektonske i urbanističke realizacije kompleksa specifične namjene. Cjelovit arhitektonski ansambl međusobno povezanih zgrada projektirao je arhitekt Marijan Haberle sa suradnicima. Organiziran po paviljonima, kompleks je realiziran etapno, od zapadnog dijela parcele prema istoku.

Glavni objekt odlikuje inovacija konstrukcijskih rješenja drvene kupole po projektu istaknutog graditelja mostova Krunoslava Tonkovića. Nazivan i botaničkim vrtom Novog Zagreba, kompleks katakterizira i arboretum koji je tijekom 1960-ih godina uređen po projektu Mire Halambek Wenzler te će također biti uključen u turu.

Ne propustite ekskluzivni ulaz u 276 metara dugi bazen! Stručno vodstvo: Marta Pedišić Buča, Brodarski institut.

Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze.