berta_zelenaakcija.jpgPanel tribina održate će se u utorak, 7. ožujka, u 18h u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb).

2. ožujka 2016. u svom domu u Hondurasu ubijena je poznata okolišna aktivistkinja i feministkinja Berta Cáceres, osoba koja je život posvetila borbi za okolišnu pravdu te prava obespravljenih i potlačenih (žena, urođeničkih naroda...). Ubijena je jer se glasno borila protiv štetnog projekta izgradnje velike hidroelektrane, koja je kao projet okupila razne strane i lokalne, krupne interese, a ne interese lokalnog stanovništva.

Povodom godišnjice njezine tragične smrti i povodom Svjetskog dana žena (8. ožujka), Zelena akcija kao dio Friends of the Earth International, najveće svjetske mreže okolišnih organizacija, čija je Berta bila dugogodišnja i vrijedna članica, organizira panel diskusiju o ženama u okolišnom pokretu, ali i aktivizmu općenito, uz poseban naglasak na prepreke te prijetnje na koje po putu nailaze, kako u razvijenim zemljama, tako i nerazvijenim.

Panel tribina održate će se 7.3. u 18h u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1).

Uvodna izlaganje drže:

Andreja Gregorina (Centar za ženske studije)
Maruška Mileta (Zelena akcija i Young Friends of the Earth Europe)
Jagoda Munić (Zelena akcija, bivša predsjednica Friends of the Earth International)

Tribinu moderira Dora Sivka, aktivistkinja Zelene akcije i Young Friends of the Earth.

Više o godišnjici Bertine smrti možete pročitati ovdje: http://bit.ly/2mwMp6Y

Osim trbine, pozivamo vas da se idući dan priključite Noćni marš - 8. mart!

*Događaj se ostvaruje u sklopu projekta School of Sustainability te uz potporu Centara znanja Zaklade za razvoj civilnog društva te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske