Najveći nagradni fond, hotel s pet zvjezdica, policijska pratnja za sportašice, 800 policajaca u osiguranju utrke... Naravno da sportašicama ne treba sva ta megalomanija, ali daje razlog Milanu Bandiću i kompaniji da se smješkaju pred kamerama i ubiru političke bodove.

Sretna nam nova godina započinje s kruha i igara, još jedanput. Na Sljeme, na Sljeme - spektakl će dozvati nekoliko desetaka tisuća vrlih sportskih navijača u Hrvata. Baš je super kad neki park prirode ima takvu posjećenost u jednom danu. Pa ako može kamenolom raditi na Papuku u Parku prirode i to godinama i bez papira, ako se mogla paliti trska na Vranskom jezeru, još jednom parku prirode, i uništiti staništa stotinama vrsta ptica, ako po Velebitu probijaju nove ceste, što je jedno skijalište na Medvednici?

Vransko jezero, Papuk, Velebit, Medvednica, neki su od hrvatskih parkova prirode. Priroda u samom nazivu trebala bi valjda govoriti nešto o prioritetima. Ali u vrlim glavama naših glavonja još je sve vrlo jednostavno. Ne zamaraju ih nikakve moralne dileme. Sve što je zeleno ili plavo ili se kreće na četiri noge ili leti, tu je zbog čovjeka. U znanstvenom časopisu Science objaviše ovih dana da su 2005. godinu obilježile klimatske promjene, a istraživanja su pokazala da je čovjek njihov glavni uzročnik. Do klimatskih promjena doveo je upravo takav, antropocentričan stav prema okolišu, gdje je čovjekova korist jedini orjentir u odnosu prema prirodi. Čak i kad ju se štiti, štiti ju se radi vlastitih interesa, a ne zbog vrijednosti koju ima sama po sebi. U komentaru sljemenske skijaške utrke nisu se ova etička pitanja našla slučajno.

sljeme1.jpg

Dok na televizoru, onoj prosvjetljućoj kutiji koja stoji na povlašenom mjestu u svakoj kući, najavljuju utrku slaloma za žene Svjetskog skijaškog kupa sa snijegom u pozadini nasmiješene skijašice govore kako je sve to super. Jer još nigdje nisu imale policijsku pratnju. Jer se najveće nagrade od svih onih postaja Svjetskog kupa dijele upravo na Sljemenu. Jer su smještene u hotel s pet zvjezdica . Kako ne bi svakom Hrvatu zatreperilo srce kad čuje da smo mi još jedanput najnaj... dijelimo više para (165.000 eura nagradni fond) od Austrijanaca, Francuza, Skandinavaca, Amera, Švicaraca, Njemačke, svih tih zemalja koje godinama organizaraju utrke, a eto, nadmašili ih mi mali, koji smo tek čuli za skijanje prije par godina. A kakvu poruku treba odaslati policijska pratnja za sportašice? I 800 policajaca u osiguranju utrke?

Zašto u jedan lijep sport uvlačiti policiju, hvalisanje, ugrožavanje prirode? Ne bi li sport trebao biti nešto drugo? Ono što pokazuje Janica, svladavanje zapreka, zdravlje duha, pa i pobjeda nad samim sobom? Naravno da sportašicama ne treba sva ta megalomanija, ali daje razlog Milanu Bandiću i kompaniji da se smješkaju pred kamerama i ubiru političke bodove u stilu politike - dajmo raji igara, da zaboravi na nezaposlenost, korupciju itd. Janici ne trebaju političari za osmjeh, političarima često treba netko ili nešto na čijoj sjeni će živjeti.

Svi mediji šute. Nijedne kritičke riječi na vidiku. Imaju oni pametnijeg posla. (Čudesni spektakl, kaže Večernji list za najskuplju utrku na svijetu. Nećemo grebati po nečemu što ostavlja dojam savršenog, kaže Vjesnik o utrci skupoj više od 20 milijuna kuna.). U konkurenciji sa natjecateljima Big Brothera ili životima nogometaša, naše malo brdo nema previše šanse. Sponzori koji daju novac za utrku slaloma, plaćaju još više medijima za oglasni prostor, pa od sto glasova, glasa čuti nećemo. A 5. siječnja ionako bi ga zaglušili zvuci sirena policijske pratnje. Nije u gradu ni Carla Del Ponte niti neki strani državnik za koga očekujemo takvu pratnju, nego skijašice.
Kao što je jednom davno napisao Slavko Kovač: Uostalom praktičnost i skromnost nikada nisu bile balkanske vrline.

Ključne riječi: Sljeme, Milan Bandić
<
Vezane vijesti