logo_virtualni_muzej_dotrscina.jpgVirtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 24. ožujka. Produkcijski proračun iznosi 5 000 kn bruto, koliko iznosi i honorar za umjetnički rad.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina koji je pokrenut s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju.

Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke u suradnji s Jesenjom ligom Dotka.

U okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane memorijalne umjetničke intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića i Gilda Bavčevića.

Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma. 

Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove koji će se uz temu žrtava fašizma baviti i temom revizionizma. 

Uvjeti natječaja:
na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;
– ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;
– traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;
– u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;
– rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5 000 kuna brutto (!);
– rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;
– rad treba uvažiti specifične uvjete parka i biti bez štetnih posljedica po park koji ima spomenički status;
– rad treba biti privremenog karaktera;
– produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;
– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 21. rujna 2019., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.

Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati.

Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.

Prijedlozi koji izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka neće se razmatrati.
Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala na stranicama Muzeja, odnosno informiraju se o ranije izvođenim radovima.

Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na: vmdotrscina@gmail.com s naznakom “Dotrščina 2019.”.

Žiri: Gildo Bavčević, Irena Bekić i Saša Šimpraga.

Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na Facebooku.