logo_virtualni_muzej_dotrscina.jpgSpomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 12. travnja 2020.

Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945., na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Od 2012. na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina koji je pokrenut s ciljem vraćanja spomen- parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke. Muzej djeluje volonterski.

Spomen-područje Dotrščina sustavno se uređuje od 1960-ih. Na uređenju su sudjelovali neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. U parku postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Neki od natpisa u parku uključuju stihove Jure Kaštelana i Ivana Gorana Kovačića.

U okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane memorijalne umjetničke intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića, Gilda Bavčevića i Sandre Sterle. Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma. 

Ovogodišnji natječaj u fokus stavlja djelomični poimenični popis žrtava (objavljen na Facebook stranici Virtualnog muzeja Dotrščina), odnosno individualne sudbine ubijenih građana, ali i činjenicu da postojeće rješenje spomen-parka ne sadrži nikakve opće informacije, pa tako ni personalizirane uvide u tragične povijesne događaje koji su se tamo dogodili. Razlozi izostanka bilo kakvih informacija u spomen-parku su dvojaki. S jedne strane, spomeničko rješenje koje je zamijenilo spontane nadgrobne ploče u Dolini grobova lišeno je tih informacija s obzirom na novi koncept i nedovršenost povijesnih istraživanja, odnosno činjenicu da je za lokaciju svojevremeno planiran muzej koji nikad nije izgrađen. S druge strane, s promjenom političkog sustava 1990-ih godina, iz parka je uklonjen info-natpis (kameni blok) koji je, kao dio ukupnog krajobraznog rješenja, stajao na ulazu u park te sadržavao osnovne informacije o mjestu.

Svi pokušaji od strane Virtualog muzeja Dotrščina da se blok vrati za sad nisu rezultirali uspjehom. Umjetnici se pozivaju da takve nedostatke pokušaju tematizirati u radovima i reagirati na činjenicu da su na Dotrščini ubijeni konkretni ljudi, te da to mjesto sažima tragičnu sudbinu tisuća osoba, žrtava fašizma.

Popis Virtualnog muzeja Dotrščina trenutno sadrži oko 700 imena i nije konačan, već predstavlja tek mali segment ukupnog broja od nekoliko tisuća žrtava fašizma ubijenih na Dotrščini.

Uvjeti natječaja:
– na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;
– ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;
– traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove
varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za
potrebe ovoga natječaja;
– u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i
slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;
– rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5 000 kuna brutto (!);
– rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;
– rad treba uvažiti specifične uvjete parka (npr. nema struje) i biti bez štetnih posljedica po
park koji ima i spomenički status;
– rad treba biti privremenog karaktera;
– produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu
kustosku podršku;
– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru
projekta i medijski prezentira.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 19. rujna 2020., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira. Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati.

Natječaj je otvoren do 12. travnja 2020. (nedjelja u ponoć). Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna. Prijedlozi koji ne zadovoljavaju uvjete natječaja, npr. izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka, neće se razmatrati.

Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala, odnosno informiraju se o ranije izvođenim radovima. Tijekom trajanja natječaja, u subotu, 21. ožujka 2020. u 12 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja. Za turu se potrebno unaprijed najaviti na mail u tjednu koji prethodi turi.

Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na: vmdotrscina@gmail.com s naznakom “Dotrščina 2020.”. Po izvedbi rada. autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5 000 kuna brutto.