vestigium3.jpgUdruga Vestigium poziva suvoditeljice i suvoditelje inicijativa, udruga ili one koji to tek žele postati da se dođu inspirirati svjetskim tranzicijskim pokretom - pokret u kojem se okupljaju pojedinci i zajedno grade male održive zajednice, koje djelujući lokalno na globalne svjetske probleme. Cilj je upoznati se, inspirirati i družiti, učiti, povezati se te zajednički budžetirati aktivnosti postojećih i budućih inicijativa. Prijave do 15. ožujka.

Tranzicijski pokret je krenuo kao pokret koji pronalazi rješenja za krizu nafte i fosilnih goriva kojih će ubuduće biti sve manje, odnosno, postat će sve skuplji. Lokalizacija je ponovo oživljavanje lokalne poljoprivrede i lokalnih obrta, pa sve do susjedskih razmjena, može se odvijati bilo kakva akcija koja je koncentrirarna na resurse blizu nas, a da manje ovisimo o resursima koji dolaze s drugih krajeva svijeta i za koje plaćamo nerealno malu cijenu jer nije uračunata šteta za okoliš i za ljudsko zdravlje tamo gdje se to proizvodi.

Primjer dobre prakse u Hrvatskoj je udruga Vestigium, koja je inspirirana dokumentarnim filmom In Transition 2.0, 2013. godine pokrenula društveni centar u rukama građana, na području Vrbana koji na 12.000 stanovnika nemaju dom zdravlja, tržnicu, knjižnicu, kulturni centar.
Danas je Vestigium okupljalište 500tinjak građana tjedno koji tamo dolaze na razne radionice i predavanja, ekološku tržnicu, slobodnu knjižnicu i razna kulturna događanja.

Link na film je ovdje.

ZAŠTO?
Cilj je upoznati se, inspirirati i družiti, učiti, povezati se te zajednički budžetirati aktivnosti postojećih i budućih inicijativa.

KAKO?
- Prijaviti se mogu inicijative (ne moraju biti registrirane kao udruge) koje već imaju neku ideju/ili provode aktivnosti koje pripadaju tranzicijskom pokretu /permakultura, urbano vrtlarenje, slobodna razmjena, ekologija...
- U trenutku prijave u ekipi moraju biti najmanje dvije osobe.
- Inicijativu je potrebno upisati na web stranicu.
(javite se Vestigiumu ako trebate pomoć)

Bit će izabrano najviše 10 ekipa iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja
Izabranim ekipama plaća se troškove puta u Zagreb i natrag, smještaja kod domaćina i osigurava prehranu u Zagrebu. Svaka izabrana ekipa dobit će najmanje 500 kuna za svoje aktivnosti, a neki će dobiti i više (ovisno o tome što se dogovori dok bude zajedničko budžetiranje).

--> PRIJAVE DO 15.3.2019. putem obrasca koji možete pronaći ovdje.

KADA?
29.3.-31.3.2019. - zadnji vikend u ožujku, Vestigium, Zagreb