Foto: M.K.Foto: M.K.Udruge i inicijative iz čitave Hrvatske, okupljene u koaliciju Zero Waste Hrvatska, danas su u Zagrebu i Rijeci zatražile odustajanje od nerazumnog forsiranja projekata centara za (ne)gospodarenje otpadom. Pozvali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da hitno obustavi planirane investicije u takve centre i preusmjeri ih u razvoj lokalnih sustava recikliranja.

Na primjeru prvih izgrađenih centara pokazalo se da su oni "rupa bez dna" jer ne donose rješenja nego niz problema, kao što su poskupljenje usluge za građane, zagađenje okoliša, štete po zdravlje i stopiranje sustava recikliranja.

Koalicija Zero Waste Hrvatska istaknula je još jednom kako je decentraliziran sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja jedini dosljedno ekološki zasnovan i isplativ sustav kojeg hitno treba implementirati diljem Hrvatske.Svim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj predstoje godine ulaganja u uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada te bi bilo nerazumno i neodgovorno nove milijarde kuna ubaciti u "rupu bez dna" zvanu centri za gospodarenje otpadom

Nakon što su građani i građanke nekoliko puta na sudovima dokazali da cementare i tvornice vapna ne smiju spaljivati otpad te da je izgradnja spalionice neprihvatljiva, sustav zacrtan na spaljivanju kojeg nerazumno guraju županije i Ministarstvo dobio je novu pljusku. Prošlog je tjedna cementara Holcim odlučila da neće spaljivati otpad iz centra Marišćina. Sada će se taj visoko zapaljivi štetni otpad skladištiti na propusnom krškom terenu i čekati izgradnju spalionice koju bi opet skupo platili građani i građanke i koja bi izazvala ogromne ekološke štete.

"Izgradnjom centara za smeće osigurava se nered u gospodarenju otpadom koji služi bogaćenju pojedinaca kroz štete za okoliš i građane. Dokaz tome je Mladen Jozinović – sada bivši predsjednik Grupacije svih centara koji je samom sebi isplaćivao milijunske bonuse manipuliranjem sa dovozom smeća iz čitave Hrvatske na odlagalište Piškornica gdje se planira megalomanski centar za smeće nekoliko županija. Takvih je slučajeva bilo i u ostalim centrima, poput centra Lećevica", upozoravaju udruge.

Ponavljaju kako se dokazi o promašenosti nametnutog sustava centara za gospodarenje otpadom redaju iz mjeseca u mjesec. Problem sa plasmanom produkta obrade (RDF) iz centara, poskupljenje usluge, zagađenje podzemnih voda i zraka, utjecaj na zdravlje i usporavanje razvoja sustava recikliranja - samo su neki od problema.

Svim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj predstoje godine ulaganja u uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada te bi bilo nerazumno i neodgovorno nove milijarde kuna ubaciti u "rupu bez dna" zvanu centri za gospodarenje otpadom.

Stoga pozivaju Ministarstvo da hitno obustavi planirane investicije u te centre te ih preusmjeri u razvoj lokalnih sustava recikliranja! Pozivaju i institucije pravne države da konačno provedu odredbe Kaznenog zakona koji u svom članku 196. jasno definira kaznenu odgovornost za ugrožavanje okoliša otpadom. "Neophodno je potrebno i utvrditi odgovornost nositelja rasipanja javnog novca i opterećivanja građana povećanim troškovima zbog donošenja neodgovornih i nestručnih odluka", zaključuju.

Udruge okupljene u koaliciju Zero Waste Hrvatska:

Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia
Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo
Krizni Eko Kaštelanski Stožer
Krizni Eko Stožer Varaždin
Krizni Eko Stožer Marišćina
Udruga za zaštitu okoliša Resnik, UZOR
Srđ je naš
Inicijativa JAVNO JE DOBRO
Eko Pan Karlovac
Eko Zagreb
Eko breza
Udruga Okoliš
Pravo na zavičaj
Građanska inicijativa Karlovac
Čuvajmo rapske plaže
Za naš Supetar - ZaNaS
Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

<
Vezane vijesti