kino_eu.jpgNeizvjesna je sudbina kina Europa, najstarijeg aktivnog gradskog kina, mjesta s posebnim značenjem i omiljenog okupljališta generacija građana i građanki Zagreba i ljubitelja kulture i filma. Pridružite se obraćanju javnosti danas u velikoj dvorani kina Europa u 17 i 30 sati. Ne damo kino Europa!

Pod krinkom renovacija i u potpuno netransparentnoj proceduri Grad Zagreb zatvara kultno kino i nalaže dosadašnjem upravitelju Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival da 1. lipnja iseli iz prostora.

Pritom nije jasno što će biti s kinom Europa: koja je namjena prostora, ujedno zaštićenog kulturnog dobra i nacionalnog blaga Republike Hrvatske, koji Grad planira renovirati, i gdje je u proračunu predviđen novac namijenjen za renovaciju kina? Zašto se, unatoč snažnoj pravnoj osnovi, ne obnavlja ugovor s UO Zagreb Film Festival koja posljednjih deset godina uspješno upravlja kinom i koja je djelomice provela renovaciju dok su Gradu uzaludno nudili zajednički plan aktivnosti?

Zašto Grad mjesecima ignorira dopise UO Zagreb Film Festival, koja je tijekom 10 godina izgradila izuzetno važno mjesto za kulturna događanja u Zagrebu? Što će biti s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što će biti s brojnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama koje se redovito održavaju u kinu Europa?

Zaustavimo devastaciju kulture u Zagrebu, netransparentnost procedura i samovolju gradskih vlasti koja vodi u potpuno uništenje života i kulture grada. Ne dozvolimo da Grad uništi jednu od zadnjih oaza kulture i živog duha Zagreba. Pridružite se obraćanju javnosti u utorak, 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa u 17 i 30 sati.