Ministarstvo kulture o UNESCO-u: "Unatoč prijedlogu nacrta odluke stanja konzervacije Starog grada Dubrovnika da se eventualno zaustave radovi dok se ne počne raditi Studija utjecaja na baštinu, UNESCO i članice Odbora mogu samo dati preporuke da se eventualni procesi u obnovi ili zaštiti baštine dodatno poboljšaju"

Povodom UNESCO-va upozorenja vezano uz mogući utjecaj projekta apartmanizacije Srđa na kulturnu baštinu Dubrovnika priopćenjem se oglasilo i Ministarstvu kulture. Iz Ministarstva su se naime, osjetili potrebnim naglasiti da UNESCO poštuje suverenitet država i ne naređuje zaštitu, već može samo dati preporuke.

"UNESCO, kao i članice Odbora u potpunosti poštuju suverenitet država na čijem se teritoriju nalazi kulturna i prirodna baština, ali pri tome priznaju i kolektivni interes međunarodne zajednice da surađuje na zaštiti te baštine. Unatoč prijedlogu nacrta odluke stanja konzervacije Starog grada Dubrovnika da se eventualno zaustave radovi dok se ne počne raditi Studija utjecaja na baštinu, UNESCO i članice Odbora mogu samo dati preporuke da se eventualni procesi u obnovi ili zaštiti baštine dodatno poboljšaju", ističu iz Ministarstva.

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje

Ključne riječi: Dubrovnik, UNESCO
<
Vezane vijesti