zelena_akcija_e_copy61337.pngČak dvije svjetske premijere dokumentarnih filmova u Zagreb dovodi E?! – Okolišni film festival, čime ovaj događaj u svom tek drugom izdanju nadrasta nacionalne granice. Festival, koji se održava u petak i subotu u MM Centru Studentskog centra, obećava dva dana dokumentaraca koji se bave odnosom čovjeka prema okolišu, prekomjernom proizvodnjom i potrošnjom te devastacijom industrije nad prirodom.

"Dokumentarni film vidimo kao medij kroz koji se široj javnosti mogu komunicirati poruke o zaštiti okoliša i održivosti te smo zato pokrenuli ovaj festival. Inače je naš glavni način komunikacije s javnošću preko medija kroz akcije i press konferencije, a festival vidimo kao način da uspostavimo izravni dijalog o ovim temama sa širim krugom ljudi", kaže Sven Janovski, koordinator festivala koji organizira aktivistička grupa Zelene akcije.

Festival će otvoriti film Disruption / Prekid koji se bavi jednim od najvažnijih izazova 21. stoljeća, klimatskim promjenama. "Taj film zapravo postavlja klimu kao krovnu temu festivala, jer su fosilna goriva kao uzročnici klimatskih promjena obrađeni u više filmova koje ćemo prikazati, i kroz teme koliko štete izazivaju na mjestima gdje se vade iz zemlje i gdje izgaraju. Ostali pak filmovi nude priče lokalnih zajednica koje se organizirano bore za svoja prava ili donose neka moguća rješenja za prilagodbu na promijenjenu klimu", ističe Janovski.

Prvi dan festivala donosi tako svjetsku premijeru dokumentarca Movement / Pokret, koji predstavlja četvero aktivistkinja i aktivista koji su pokrenuli otpor protiv štetnih projekata u svojim lokalnim zajednicama, ali i na široj razini. Riječ je o filmu nastalom u produkciji Friends of the Earth, najveće mreže okolišnih organizacija u Europi i u svijetu, te Young Friends of the Earth Europe, mreže okolišnih organizacija mladih u Europi.

Odmah poslije Movementa slijedi još jedna svjetska premijera, i to polusatnog dokumentarca The Bliss of Ignorance / Blaženstvo neznanja koji se bavi i u Hrvatskoj aktualnom temom termoelektrana na ugljen. Nastao u produkciji organizacije Groundwork iz Južnoafričke Republike, film govori o problemu koje paljenje ugljena donosi Africi. Dok termoelektrane proizvode izrazito puno električne energije, uglavnom za teške industrijske pogone međunarodnih korporacija, u isto vrijeme rade veliku štetu zdravlju okoliša i ljudi, koji najčešće nemaju izbor odseliti dalje od izvora zagađenja.

"Prošle godine je odaziv na projekcije filmova bio odličan pa smo ove godine unaprijedili program organiziranjem nekoliko diskusija na okolišne teme poslije filmskih projekcija. Kako je riječ o vrlo aktualnim temama poput eksploatacije nafte u Jadranu ili Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između EU i SAD-a, nadamo se da će privući još više gledatelja", najavljuje Janovski.

Rasprava o Jadranu održat će se poslije projekcije filma Beyond the Spill / Poslije izljeva koji su organizatori odabrali povodom pete obljetnice velikog izljeva nafte u Meksičkog zaljevu koja pada na 20. travnja. Priča o posljedicama te havarije pokrenut će diskusiju s publikom o tome kako oni vide što bi takva situacija značila za Jadransko more.

Drugačiji pristup hrani predstavit će pak članovi kolektiva Hrana, a ne oružje, koji će u subotu od 14 do 16 sati organizirati besplatnu recikliranu zakusku pripravljenu od hrane koja bi inače završila zbog smeću. Uz hranu, održat će se i kratko predavanje o tome koliko se hrane u svijetu nepotrebno baca te kako svi mi na to možemo utjecati da se ta praksa smanji.

"Ne želimo govoriti samo o negativnim stvarima već i naglasiti kako postoje i dobra rješenja i kvalitetni ljudi koji se bave tim rješenjima", kažu organizatori festivala.

Jedan od filmova koji se bavi rješenjima je i Obrisi održive budućnosti - energetika nastao u produkciji Zelene akcije. Film predstavlja uspješne primjere kako se održiva proizvodnja energije može integrirati u zajednicu, a da zajednica od toga ima koristi. Nakon projekcije vodit će se razgovor s producentom i koautorom filma Eugenom Vukovićem, koji će pričati o iskustvu snimanja filma. Bit će to ujedno i jedini film snimljen u Hrvatskoj koji će biti prikazan na ovogodišnjem izdanju E?!-a.

"U Hrvatskoj okolišne teme još uvijek nisu često tema dokumentarnih filmova. Upravo je jedan od ciljeva festivala potaknuti građane na snimanje filmova o okolišnim problemima u njihovim lokalnim zajednicama. To ne moraju nužno biti filmovi jako visoke produkcije, mogu biti i petominutni filmovi snimljeni mobitelima. Želimo da festival u budućnosti postane platforma i za prikazivanje takvih filmova", zaključuje Janovski.

Ovaj festival, organiziran isključivo volonterskim radom i entuzijazmom, za publiku je u potpunosti besplatan. Cijeli program potražite ovdje.

efestival2.png
aem_copy60928.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija). 

Ključne riječi: dokumentarni film
<
Vezane vijesti