Foto: HafFoto: HafHrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo pokretanje peticije u znak podrške glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo pokretanje peticije u znak podrške glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu. Njihovo propćenje prenosimo u cijelosti:

Peticija podrške glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu i poziv zaposlenicima HRT-a za njezino potpisivanje, objavljeni 8. srpnja 2013. na internim web stranicama HRT-a, nedopustiv je način prikupljanja "potpore glavnom ravnatelju", dosad nezabilježen na Prisavlju.

Brojne kolege nas upozoravaju na način provedbe prikupljanja potpisa. Naime, pojedini rukovoditelji, osobno ili putem tajnica, od zaposlenika traže da potpišu peticiju, što ocjenjujemo opasnim i ucjenjivačkim pritiskom na djelatnike HRT-a.

Uz to /dakako, samo naizgled/ ostaje potpuno nepoznato tko je autor peticije i tko je naredio da se ona objavi na internoj web stranici HRT-a. Time je, prvi put u povijesti HRT-a, na njegovoj internetskoj stranici, objavljen anoniman sadržaj, čime nisu samo prekršeni brojni pravilnici, već su i resursi javne ustanove "anonimno" zlorabljeni zbog privatnih interesa pojedinaca i skupina.

"Znači li to da bi oni koji ne potpišu peticiju, mogli biti proglašeni neprijateljima HRT-a, neprijateljima 'konvergencije HRT-a u vjerodostojan javni servis' znači li to da bi oni mogli biti prvi na popisu viška zaposlenika u sklopu najavljenog restrukturiranja HRT-a?"

No, najvažnije pitanje je - što s onima koji, iz bilo kojeg razloga, ne žele potpisati peticiju? Ili možda žele, ali zbog svojih radnih obaveza to ne stižu učiniti? Ili to ne mogu učiniti, jer su, primjerice, na godišnjem odmoru ili na bolovanju? Ne odričući pravo nikome da podrži glavnog ravnatelja i njegov program preustroja HRT-a, ovakav način prikupljanja potpore smatramo potpuno neprihvatljivim.

S obzirom na nedavnu, obzirom na funkciju koju obnaša, također nedopustivu javnu prozivku dijela medija i javnosti, od strane glavnog ravnatelja HRT-Gorana Radmana, u kojem su se mogli čuti tek njegovi dojmovi, a ne argumenti, može se zaključiti samo jedno.

Znači li to da bi oni koji ne potpišu peticiju, mogli biti proglašeni neprijateljima HRT-a, neprijateljima "konvergencije HRT-a u vjerodostojan javni servis" znači li to da bi oni mogli biti prvi na popisu viška zaposlenika u sklopu najavljenog restrukturiranja HRT-a?

Zbog svega navedenog upozoravamo javnost i sva mjerodavna tijela da je ovakvo potpisivanje peticije zakonski nedopustivo i šikanirajuće te nedvojbeno zalazi u područje nedopuštenog mobbinga zaposlenika.
za Ogranak HND-a na HTV-u
Elizabeta Gojan, predsjednica

za Sindikat novinara HTV-a i HR-a
Sanja Šegedin - Miriovsky, predsjednica

Ključne riječi: HRT, Goran Radman
<
Vezane vijesti