nejednakost_prtscr.jpgU posljednih trideset godina došlo je do značajnog povećanja nejednakosti, kako na globalnoj razini tako i u Hrvatskoj.

Ključni rezultati istraživanja Geometar (ne)jednakosti pokazuju da iako je Hrvatska blizu prosjeka Europske unije što se tiče razine nejednakosti, nacionalni prosjek krije ogromne i zabrinjavajuće regionalne nejednakosti. Na primjer, iako je stopa siromaštva bila 20% u 2015 za cijelu Hrvatsku, ta stopa je visokih 39% u Brodsko-posavskoj županiji, dok je manje od 10% u Zagrebu.

Istraživanje pod nazivom "Geometar (ne)jednakosti" proveo je Centar za mirovne studije u sklopu programa Ekonomsko-socijalna pravednost.

Jednaki pristup zapošljavanju izuzetno je bitan faktor za smanjenje nejednakosti i siromaštva, a ulaganje u ljudski potencijal služi napretku i prosperitetu pojedinca i društva. Međutim, postoje prepreke – korupcija, klijentelizam, diskriminacija i neučinkovite politike koje spriječavaju optimalno i pravedno funkcioniranje sustava, te proizvode i reproduciraju siromaštvo i nejednakost.

Za više informacije, posjetite: nejednakost.cms.hr

<
Vezane vijesti