Većina (koja je muškog roda) dopustila nam je da budemo tu gdje jesmo. Pod zastavama koje nikako da se zgade svima.Nikako da ih počnemo prezirati, da ih progutamo skupa s njihovim privatizacijama, pljačkama, elitama u fensi odijelima. Radnice Kamenskog dovoljno su uniformi i odijela sašile za tuđe bitke, vrijeme je, za neke nove klinke.

Jučer su žene preuzele prosvjede, a muškarci su im dopustili tu nedopustivu rabotu jer jučer je bio njihov dan. Mitski 8. mart žene su u Hrvatskoj zaboravile, kao i puno drugih stvari koje im je "nametnula" jugoslavenska emancipacija. Umjesto njega, od devedesetih imaju emancipaciju u obliku najveće ikad rodne nezaposlenosti, zaboravljenih radnica Kamenskog, Uzora, Dalmatinke nove... Radilice koje su imale svoje mjesto u nacionalističkoj paradigmi i nikad nisu dobile plaću za svoju ulogu. Pardon, dobile su je u obliku otkaza i omalovažavanja.

Radnice Kamenskog šivale su za muškarce po potrebi. Šivale su uniforme za vojnike. Šivale su fensi odijela za novu malobrojnu gospodsku elitu. Novi bog privatizacije Kutle shvatio je da radilice Kamenskog nisu faktor ometanja u zgrtanju profita. Znao je da ima podršku političkih elita. I vrijeme je u međuvremenu isteklo. Nemaju se više kome te nerazumne, nedovoljno pametne i nedovoljno sposobne žene žaliti. U međuvremenu su rastočene njihove obitelji s muževima braniteljima, djecom na najnižoj stepenici socijalnog razvoja. Istkale su svoje živote usred isprazne tranzicije u ništa.

kamensko_021.jpg

Jučer su žene preuzele prosvjede. Prije toga su morale dobiti bitku s hrvatskom zastavom. Zapuhani s megafonima teško su podnosili sve te žene ispred sebe i nepodnošljivu prazninu zastava. Nekoliko ih se stalno zalijetalo u desantu sa zastavama u rukama. Zašto ih ne ostavite na miru bar jedan dan, pustite da vode makar danas, u čemu je problem, pitala sam jednog, u pokušaju zaustavljanja te crven-bijeli-plavi invazije. Ma nemoj, odgovorio mi je, da nije nas muškaraca, ne bi ni ovih žena tu sad bilo, mi smo im dopustili da budu tu di jesu.

Upravo to. Većina (koja je muškog roda) dopustila nam je da budemo tu gdje jesmo. Pod zastavama koje nikako da se zgade svima. Nikako da ih počnemo prezirati, da ih progutamo skupa s njihovim privatizacijama, pljačkama, elitama u fensi odijelima. Radnice Kamenskog dovoljno su uniformi i odijela sašile za tuđe bitke, vrijeme je, ako baš hoćete, za neke nove klinke.

Ključne riječi: prava žena, prava radnika, Kamensko
<
Vezane vijesti