network_effect_vizual.jpgU organizaciji udruge Drugo more i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, u subotu 30. lipnja u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se međunarodna konferencija Network Effect na kojoj će nekoliko europskih stručnjaka raspravljati o političkim i društvenim posljedicama umrežavanja, s posebnim fokusom na domenu kulture.

Prezentacije i diskusije vodit će se na engleskom jeziku oko dvije osnovne podteme, pri čemu će panel na temu modela umrežavanja trajati od 10 do 13 sati, a razgovori na temu mrežnih sučelja od 16 do 19 sati.

Na konferenciji će sudjelovati Annelie Berner s Instituta za interakcijski dizajn iz Kopenhagena, Donato Ricci s istraživačkog centra médialab koji djeluje u okviru Pariškog instituta političkih znanosti, Ljiljana Kolešnik, Sanja Sekelj i Nikola Bojić sa zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti, Edgar Buršić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije iz Pule, i Davor Mišković iz Drugog mora.

Konferencija se održava u okviru međunarodnog projekta State Machines koji propituje utjecaj novih tehnologija na nove odnose među državama i građanima, kao i na situacije u kojima država više nema nikakvu ulogu. Jedan od ciljeva projekta je u proučavanju i vrednovanju posljedica umrežavanja, pogotovo u domeni kulture. S velikim utjecajem na stvaranje brojnih kreativnih susreta u vremenu i prostoru tijekom 20. stoljeća, kao i tehnologiziranih i transkulturalnih suradničkih platformi karakterističnih za 21. stoljeće, mreže su imale iskonsku važnost u razvoju kulture; istovremeno, raznolikost modela umrežavanja je u različitim društvenim okruženjima spontano ili namjerno dovodila do stvaranja hijerarhija i podjela među ljudima.

Foto: Tanja Kanazir Foto: Tanja Kanazir

Raspored prezentacija:

Panel 1: Modeli (10:00 – 13:00)

  • Ljiljana Kolešnik – ART NET Project: Visualizing Networks and Collaborative Art Practices in 20th and 21st Century
  • Sanja Sekelj – Local Platforms, Transnational Networks, and the Tactical Organizing of the Independent Cultural Scene in Zagreb
  • Edgar Buršić i Davor Mišković – Networking Through Persistence

 Panel 2: Sučelja (16:00 – 19:00)

  •  Annelie Berner – Future Erasure: Diegetic Interfaces
  • Donato Ricci – Protocols For a Useful Uselessness
  • Nikola Bojić – Spatializing Networks, Materializing Data: Curatorial Experiments in AR/VR Environments

Ulaz je slobodan, a više o konferenciji i samim prezentacijama saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.