Foto: DOORFoto: DOOR"Kada se uzmu u obzir svi važni okolišni faktori te iskoristi svega 60 posto tehničkih potencijala obnovljivih izvora energije, i dalje možemo postići ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050.", istaknula je Ivana Rogulj iz DOOR-a.

U sklopu višegodišnjeg programa "Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu", osamnaest organizacija iz Jugoistočne Europe razvilo je regionalni energetski model i izradilo projekcije potrošnje i proizvodnje energije po sektorima, kao i projekcije emisija ugljičnog dioksida iz analiziranih sektora do 2050. godine te predložilo mjere za smanjenje budućih emisija sukladno zahtjevima europskog klimatsko-energetskog paketa.

Rezultati modela predstavljeni jučer na panelu "Sinergije prijedloga niskougljičnog razvoja Hrvatske" u Kući Europe, u Zagrebu, pokazuju da, kada bi zemlje Jugoistočne Europe primijenile energetsko-klimatsku politiku EU-a u svim sektorima proizvodnje i potrošnje energije, imale bi čistije i povoljnije energetske sustave.

Slične rezultate pokazuje i energetski model za Hrvatsku. Ivana Rogulj iz DOOR-a naglasila je da se energetske politike trebaju donositi dugoročno i sa sudjelovanjem zainteresirane javnosti, što ovaj model omogućava. "Kada se uzmu u obzir svi važni okolišni faktori te iskoristi svega 60% tehničkih potencijala obnovljivih izvora energije, i dalje možemo postići ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050.", također je istaknula.

Iskustva iz UK-a pokazuju da se puno kvalitetnija diskusija o energetskoj budućnosti razvija kad se proces otvori za sudjelovanje javnosti.

Energetski model utemeljen je na modelu "2050 Calculator" koji je razvilo Ministarstvo energetike i klimatskih promjena Ujedinjenog Kraljevstva. Iskustva iz UK-a pokazuju da se puno kvalitetnija diskusija o energetskoj budućnosti razvija kad se proces otvori za sudjelovanje javnosti. Sučelje modela putem kojeg će na jednostavan način svi zainteresirani građani moći dati svoje viđenje energetske budućnosti, u procesu je razvijanja i za Hrvatsku. Dosadašnji rezultati modeliranja pokazuju da niskougljični razvoj nije ništa skuplji od dosadašnje prakse.

Dr.sc. Vladimir Jelavić (Ekonerg) predstavio je rad Ministarstva zaštite okoliša i prirode na Niskougljičnoj strategiji Republike Hrvatske i dosad postignute rezultate te najavio da će nacrt biti dovršen u srpnju nakon čega će započeti javna rasprava.

U raspravi koja je uslijedila naglasak je bio na pronalaženju mogućnosti sinergije provedenih rezultata analiza i projekcija te je razmatrana mogućnost korištenja modela razvijenog u okviru programa "Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu" u najavljenoj javnoj raspravi.Ono što su svi naglasili je da svaki građanin vlastitim svakodnevnim aktivnostima i odlukama sudjeluje u odabiru smjera razvoja Hrvatske.

Događanje su organizirali Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj te Britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Ključne riječi: energetika, obnovljivi izvori, DOOR
<
Vezane vijesti