Nakon izborne kampanje koja je više nalikovala ustajalom pivu, Njemačka u nedjelju 27. rujna bira novi parlament, a time i novu vladu. Najizvjesniji rezultat je ponavljanje koalicije CDU/CSU i SPD-a, u kojoj bi socijaldemokrati tražili zatvaranje nuklearki i povlačenje vojske iz Afganistana, a protivili bi se uvođenju novih poreznih olakšica.

 

Iako bi parlamentarni izbori 27. rujna za Njemačku mogli predstavljati odlučujuće raskršće u političkom razvoju te zemlje, između neoliberalne i socijaldemokratske politike, cijela izborna kampanja kao da se ne nalazi u završnoj, "vrućoj" fazi. Glavni suparnici i kandidati svojih stranaka za mjesto kancelara Angela Merkel iz konzervativne Kršćanske unije, CDU/CSU i socijaldemokrat Frank Walter Steinmeier (SPD) vode kampanju baršunastim rukavicama. Ono što ovo dvoje kandidata zove kampanjom objektivnih argumenata, Njemačku je već prije početka jeseni bacilo u jesenski umor. Unatoč više od 60 milijuna eura, koliko pet stranaka koje su zastupljene u Bundestagu košta ova kampanja, stranke ne uspijevaju mobilizirati glasače. Zastupnici manjih stranaka, bili to Oskar Lafontaine i Gregor Gysi iz Ljevice, Guido Westerwelle iz liberalnog FDP-a ili pak Jürgen Tritin i Renate Künast iz Zelenih, ne štede konkurenciju oštrih riječi. No svima, pa i njima samima, jasno je da oni, kao budući koalicijski partneri, velikim strankama služe samo za prikupljanje potrebne većine u Bundestagu. U tom položaju njihov se glas u javnosti doduše čuje, ali nije dovoljno jak da bi glasače polarizirao.

kunast.jpg

Dok u skladište atomskog otpada Gorleben duboko pod zemljom teče sve više i više solne lužine koja nagriza bačve s otpadom, liberali i konzervativci već u ladicama imaju spremne planove za izgradnju novih nuklearnih elektrana

Liberalna stranka FDP je definitivno otkazala suradnju socijaldemokratima (ukoliko uopće jedna izjava u izbornoj kampanji može definitivno važiti i za vrijeme nakon izbora) i time je SPD-u oduzela mogućnost stvaranja nove vlade, ukoliko on "definitivno" ne želi koalirati s Ljevicom. Ova se pak o koalicijskim partnerima nije izjasnila, no jasno je da CDU/CSU ili FDP za nju ne dolaze u obzir. Ali pošto su se i sve druge stranke na saveznoj razini odlučile protiv koalicije s Ljevicom, njoj ne preostaje ništa drugo nego da se pripremi za rad u opoziciji. I to vrlo vjerojatno skupa s jedina dva moguća koalicijska partnera, Zelenim i SPD. Potonji zajedno nemaju šanse na većinu glasova, ali s ljevicom ne žele koalirati. Ako se sve stranke drže izjava glede koalicijskih konstelacija, Njemačkom će do slijedeće sante leda kormilariti savez liberala i Kršćanske unije. Zadnja konstelacija za sada u anketama ima većinu. No ta se, zahvaljujući i bezličnoj kampanji kancelarke Merkel, topi iz dana u dan. Pozicije su očigledne: Konzervativci i liberali demoniziraju mogućnost crveno-zelene koalicije Ljevice, SPD-a i Zelenih, dok ovi s druge strane koaliciju Unije i liberala označavaju "najgorim što se njemačkoj kao socijalnoj državi može dogoditi".

guido_westerwel.jpg
lafontaine.jpg
angelamerkel.jpg

U očima svih ostalih stranaka prijedlog novih poreznih olakšica čini se koliko neizvediv, toliko i sulud

Treća velika tema ovih izbora je povlačenje njemačke vojske iz Afganistana. Pogotovo nakon što je NATO nedavno na zahtjev njemačkih snaga bombardiraokonvoj cisterni koji su oteli talibani, i nakon što je u toj akciji poginulo nekoliko desetaka civila,  javnost raspravlja o smislu zadatka njemačkih vojnika na srednjem istoku. To je ostavilo tragove i u izbornoj kampanji. Pored Ljevice, koja je već tradicionalno protiv zadatka u Afganistanu i za neposredno povlačenje vojnika, SPD je ovih dana donio plan za postupno povlačenje iz Afganistana. Novu strategiju socijaldemokrata predstavio je Frank-Walter Steinmeier u svojem planu koji sadrži deset točaka i predviđa povlačenje vojnika do 2013. godine. Time je SPD približio svoj stav prema Afganistanu zahtjevima Zelenih, koji vojni zadatak žele preusmjeriti u izgradnju infrastrukture, obuku afganistanske policije ili zaštitu civilnog stanovništva. Naravno da niti FDP nije dugo čekao, nego se priklonio promijeni javnog mijenja, tako da i liberali sada traže vremensko ograničenje zadatka. Jedino CDU ostaje pri otvorenom datumu, to jest pri zadatku njemačke vojske u Afganistanu "sve dok ova zemlja ne bude u stanju brinuti se sama za svoju sigurnost". No i ovdje se kurs mijenja nakon objave Steinmeierovog plana, pa i CDU/CSU razmatra veće zalaganje njemačke vojske na civilnoj razini.

steinmeier.jpg
Ključne riječi: Njemačka
<
Vezane vijesti