Povodom Dana pobjede nad fašizmom, u Zagrebu je održan Antifašistički marš, na kojemu su sudionici odali počast ubijenim antifašistima te upozorili na neofašističke tendencije u današnjem društvu. Više prolaznika odgovorilo im je verbalnim uvredama.

"Smrt fašizmu, sloboda narodu!", odjekivalo je, nešto iza 18 sati, na Trgu žrtava fašizma, preko puta zgrade HDZ-a, na početku Antifašističkog marša, koji se ove godine održavao u Mariboru, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, povodom Dana pobjede nad fašizmom. Na maršu se okupilo oko dvjestotinjak sudionika, od studentskih aktivista pa do odličjima okićenih svjedoka Narodnooslobodilačke borbe.

Kolona je polagala karanfile i lampione na nekoliko punktova gdje su za vrijeme NDH bili zatvori za političke uznike i nepoćudne civile, poput sedam civila koji su radili u robnoj kući Nama. Sjetili su se i književnika Augusta Cesareca, koji je iz dvorišta nedaleko od Trga žrtava fašizma, odveden na strijeljanje

"Ovdje smo kako bi odali počast palim borcima i civilima koji su hrabro ustali u zaštitu antifašistički vrijednosti. Tu smo i zato da bi se oduprli nasrtajima neofašističkih snaga, kojima u zadnje vrijeme svjedočimo u Hrvatskoj i Europi, prvenstveno kroz pokušaje uskraćivanja prava manjinama. Naša je zadaća da se udružimo i spriječimo takve društvene tendencije", poručio je jedan od sudionika marša i organizatora iz Udruge slobodarskih aktivista, koji su centrom Zagreba nosili transparente poput "No pasaran!" i "Računajte na nas!".

Krećući se od Trga žrtava fašizma, te ulicom Franje Račkoga, zatim Jurišićevom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ilicom, Frankopanskom, Trgom maršala Tita, Masarykovom, ulicom Petra Preradovića, Andrije Hebranga do Zrinjevca, kolona je polagala karanfile i lampione na nekoliko punktova gdje su za vrijeme NDH bili zatvori za političke uznike i nepoćudne civile, poput sedam civila koji su radili u robnoj kući Nama. Sjetili su se i književnika Augusta Cesareca, koji je iz dvorišta nedaleko od Trga žrtava fašizma odveden na strijeljanje.

"Probudite se, građani, za budućnost vas i vaše djece! Za oslobođenje ovog grada i za vašu slobodu život je dalo 20 tisuća ljudi! Zaboravili smo njihove žrtve. Umjesto da se borite protiv onih koji su nas opljačkali u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji ili drugim zemljama, vi se i dalje koljete zbog krvnih zrnaca. Smrt kapitalizmu i fašizmu!", pozivali su prosvjednici sugrađane da im se pridruže u maršu. No, građani se nisu pridružili. Osim nekoliko sugrađana koji su pljeskom popratili prolazak marša, i dominantno rezigniranih građana, bilo je i dosta prolaznika koji su iskazali otvoreni prijezir prema povorci.

"Otac mi je poginuo u Vukovaru, a vi ovdje dopuštate ćirilicu i petokrake!? Pogledajte! ", derao se mladić na dvojicu policajaca koji su osiguravali skup, pokazujući im na sudionika prosvjeda koji je na majici imao "CCCP", odnosno "Sovjetski savez".

Nezadovoljstvo zbog marša i transparenta na kojem je pisalo "Smrt fašizmu, sloboda narodu!" izrazilo je više desetaka građana, a one malo glasnije moglo se čuti kako su prosvjednicima spominjali majke četničke, ali i uzvike poput "Jebo vas taj zločinac Tito i petokraka!" ili "Pod tim su znakovima ubijali Hrvate", premda je u skupu bilo ponajmanje ili ništa petokraka. Dominirale su hrvatske zastave.

"Probudite se, građani, za budućnost vas i vaše djece! Za oslobođenje ovog grada i za vašu slobodu život je dalo 20 tisuća ljudi! Zaboravili smo njihove žrtve. Umjesto da se borite protiv onih koji su nas opljačkali u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji ili drugim zemljama, vi se i dalje koljete zbog krvnih zrnaca. Smrt kapitalizmu i fašizmu!"

Posebna netrpeljivost bila je razvidna na samom Trgu bana Jelačića, gdje je čovjek u šezdesetim godinama povukao djevojku koja je sudjelovala u mimohodu, pokušavši joj izbiti mobitel iz ruke kojim je snimala marš i prateću okolinu. Policajci su ga promptno maknuli sa strane, valjda s namjerom da ga legitimiraju. Dok su čekali da se izjasni o svom identitetu, čiči su prilazili prolaznici, čestitajući mu na napadu.

U međuvremenu je mladić koji je imao zamjerku na "četnički" CCCP prošao pored čela povorke i uz visoku desnicu u zraku opetovno vikao "Za dom". Prosvjednici su na megafon uzaludno pozivali policiju na reakciju, jer je ovaj i u njihovom prisustvu posve nekažnjeno u više navrata spomenuo istu koljačku kovanicu.

"Mi nismo nikakvi četnici. Mi se borimo protiv svakog oblika mržnje i protiv postojećeg kapitalističkog sustava koji porobljava ljude", pokušala je urazumiti jedna djevojka unutar povorke namrgođene poglede koji su ih okruživali nekoliko desetaka metara od Jelačićeve statue, ali i većeg dijela ostatka marša. Druga pak revoltirana sudionica povorke poručila je jednom od nezadovoljnih prolaznika da je "sišao s kamenjara" i da se "vrati tamo", što je izazvalo nezadovoljstvo kod pojedinih sudionika samog marša. "U ovoj povorci nam nije potreban kulturni rasizam", reagirao je jedan od sugrađana. Baš kao i u slučaju Domagoja Margetića, kojemu je jedan od sudionika-novinara rekao "da nije znao da je promijenio stranu".

Prosvjednici su, pak, cijelo vrijeme izražavali nezadovoljstvo policijskom pratnjom. Na početku činjenicom da su ih preusmjeravali izričito na kolnik ("jer niste prijavili hodanje po cesti, ne smijemo zaustavljati promet"!), potom jer nisu najbolje reagirali na provokacije i govor mržnje sugrađana, a zatim jer im nisu dozvolili prelaženje "zebre" do Trga maršala Tita, ključnog simboličnog punkta cjelokupnog marša, čije je ukidanje i jučer zatražio dio građana i Zdravko Tomac.

Prosvjednici se nisu dali pa su, unatoč policijskim zahtjevima, prešli cestu, prisilivši policiju da svejedno zaustavi promet. "Uredno smo prijavili prosvjed, ali se policija ponaša kao da nismo. Ne daju nam na cestu, a na prolazu za pješake ne osiguravaju slobodan protok marša. Da je nekakav desničarski prosvjed u pitanju, sigurno se ne bi ovako ponašali", rekao nam je jedan od prosvjednika, dok su se iz automobila koji su čekali njihov prolaz čule sirene i nazirali srednji prsti uz spominjanje psa i majke u istoj rečenici.

Dok su se na Trgu maršala Tita prisjećali poginulih antifašista, iz Hrvatskog narodnog kazališta izašla je bakica koja se predstavila kao bivša primabalerina. I dobrih deset minuta vrijeđala povorku. Nakon dva sata od početka marša, kolona je okončana na Trg Nikole Šubića Zrinskog, gdje je došlo tridesetak najupornijih prosvjednika.

Ključne riječi: antifašizam, antifašisti
<
Vezane vijesti