rijeka_nm.jpgI Rijeka maršira u petak, 8. marta u 18 sati, od Konta prema Jadranskom trgu. "Želimo da nas se čuje, da nas se primijeti i da nas se prestane sustavno zanemarivati i zastrašivati. Ne pristajemo na kompromise, a još manje da postanemo predmet političkih cjenkanja. Mi smo tu i nećemo stati dokle god su naša prava i naši životi ugroženi!", stoji u pozivu.

Već preko 100 godina, 8. mart se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da se žene napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića.

Kako ističu organizatorice - protekla godina nam je pokazala kako to i dale nije postignuto. Pokazala nam je kako žene sustav i društvo i dalje tretiraju kao niža i podređena bića kojima je u genima zapisano da šute i služe. I to nam je pokazala kroz najočitiji primjer - odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za žensku dobrobit kada žene postanu žrtve nasilja.

Pozivaju sve građanke i građane da marširaju od Konta prema Jadranskom trgu, da proslave stoljetnu borbu za bolje, ljepše i pravednije društvo. Vrijeme je za promjene! Vrijeme je za otpor!

Kratak program će se održati na Jadranskom trgu gdje će se poslušati govornice i zahtjeve za ovogodišnji 8. mart i još jednom zajedno glasno tražiti jednaka prava za sve! Nakon toga, pridružite se na osmomartovskom koncertu u Palachu: Osmi Mart - koncert za Dan Žena.