hqdefault_1.jpgU ponedjeljak, 25. veljače s početkom u 19 sati, u Mini Art-kinu u Rijeci, Violeta Moretti održat će predavačko-filmsku večer Od iscjeliteljice do vještice - ili odakle nam 'bablje priče'. U svom izlaganju naročito će se osvrnuti na lokalni kontekst Balkana, i to kroz kratki dokumentarac The Truth Behind Serbia's Notorious Witchcraft Subculture.

Kroz ovu kino učionicu predstavit će se jedan od aspekata ženske povijesti – onaj koji ženu u prošlosti razotkriva kao iscjeliteljicu i poznavateljicu ljekovitoga bilja. Naslanjajući se na knjigu britanske autorice Mary Chamberlain Old Wives' Tales, koja prikazuje tradiciju uporabe bilja, čaranja i bajanja u svrhu liječenja, zavirit će se u povijest mudrih žena, njihove uspone i padove, sve do suvremenoga reafirmiranja iscjeliteljica u sklopu new-agea.

Ponešto o sudbini žena koje su se bavile tim vještinama pokazat će odsječci iz dokumentarca Before Salem: Witchcraft Trials and the Historic Persecution of Witches. Dok s jedne strane novi duhovni pokreti, poput neošamanizma i suvremenih američkih i britanskih vještica, rekreiraju moćnu ženu, pogledat će se i kako je to na Balkanu i u okružju, gdje se još uvijek duboko korijene narodna vjerovanja.

Ima li u našem dijelu Europe osobitih žena – lječiteljica, vračara i vještica, i što o njima kaže popularna kultura, vidjet će se u kratkome dokumentarcu pod naslovom The Truth Behind Serbia's Notorious Witchcraft Subculture. I na koncu, propitat će se jesu li sve ovo samo "bablje priče" ili svjedočimo kreiranju novoga arhetipa, kao ogleda generacijama novih žena.