Foto: Damir Senčar, HinaFoto: Damir Senčar, HinaAmerički predsjednik Barack Obama osudio je danas histeriju koja je zahvatila SAD oko opasnosti po sigurnost koju bi predstavljale sirijske izbjeglice, optužujući republikance da se boje "udovica i siročadi". Pozivi na različit tretman kršćana i ostalih "šokantni su i suprotni američkim vrijednostima", rekao je Obama ocjenjujući da ta predizborna debata odgovara IS-u.

U sklopu gospodarskog summita u Manili, Obama je bio vrlo oštar spram oporbe nakon što su republikanci američkog Kongresa objavili da bi željeli privremeno ukinuti prihvat sirijskih izbjeglica u SAD, spominjući sirijsku putovnicu pronađenu kod samoubojice u Parizu.Ne donosimo pravilne odluke ako su utemeljene na histeriji ili preuveličavanju opasnosti

"Bolje spriječiti nego liječiti", objasnio je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nakon tri dana eskalacije političke retorike u SAD-u. Više od polovice guvernera saveznih država i većina republikanskih kandidata u Bijeloj kući protivi se prihvatu sirijskih izbjeglica.

"Ne mogu zamisliti moćnije sredstvo novačenja u IS od dijela retorike iz te debate", komentirao je Obama. 

Neki članovi oporbe u SAD-u "igraju na kartu straha da bi skupiti političke bodove ili unaprijedili svoju kampanju i to je neodgovorno. To mora prestati jer je neodgovorno", rekao je i dodao kako se SAD ne smije prepustiti strahu i panici kao odgovoru na teroristički napad.

"Ne donosimo pravilne odluke ako su utemeljene na histeriji ili preuveličavanju opasnosti", zaključio je Obama. Bijela kuća je izvršila pritisak na guvernere 34 saveznih država da izbjegavaju mjere koje bi blokirale dolazak izbjeglica.

Vlasti su izvijestile guvernere o vrlo rigoroznom postupku kontrole propuštanja migranata koji traje gotovo 90 minuta, te su podvrgnuti najstrožem mogućem postupku.

Ključne riječi: SAD, izbjeglice, Barack Obama
<
Vezane vijesti