Foto: Official WH by Chuck KennedyFoto: Official WH by Chuck KennedyAmerički predsjednik Barack Obama istaknuo je jučer u Anchorageu na Aljasci kako se svjetski čelnici moraju na summitu UN-a u prosincu složiti oko smanjenja emisija ugljika s obzirom na to da se klima mijenja brže nego li se poduzimaju napori na smanjenju globalnog zagrijavanja.

Na sastanku posvećenom klimatskim promjenama Barack Obama je rekao kako SAD priznaje da u velikoj mjeri sudjeluje u podizanju prosječne temperature na Zemlji te da prihvaća svoju odgovornost u rješavanju problema.

"Ova godina u Parizu mora biti godina kada će svijet konačno postići sporazum o zaštiti jedine planete koju imamo dok je to još uvijek moguće", izjavio je Obama.

Arktik već doživljava učinke klimatskih promjena, kazao je Obama upozorivši da Aljaska ima jednu od najbržih stopa erozije obale na svijetu, što predstavlja prijetnju obalnim naseljima. Šumski požari ubrzavaju zatopljavanje permafrosta, što predstavlja prijetnju kućama i oštećuje ceste u toj državi te oslobađa ugljik pohranjen u tlu, što doprinosi problemu, rekao je Obama.

Dodao je kako sve to dokazuje kako problem koji je jednom bio daleka prijetnja sada sve više postaje stvarnost.

<
Vezane vijesti