Foto: I.P.Foto: I.P.Samo tri mjeseca nakon užasne smrti protjerane šestogodišnje djevojčice Madine, za koju u Hrvatskoj još uvijek nitko nije odgovarao, njezina obitelj ponovno je izložena nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države, javljaju iz udruge Are You Syrious?

Kako javljaju iz udruge, u noći 8. ožujka, 17-godišnja djevojka poslala im je uznemirujući poziv upomoć te ih obavijestila da se njezina obitelj zajedno s još jednom izbjegličkom obitelji nalazi na području Hrvatske, u neposrednoj blizini sela Strošinci. Izvijestila je da su gladni i promrzli te da žele zatražiti azil u Hrvatskoj. U skupini koja je brojala 19 osoba bilo je 11 djece, među kojima i dvije male bebe.

"Molili su nas da u njihovo ime kontaktiramo policiju i obavijestimo ih o njihovoj namjeri da zatraže azil u RH.Kada smo ih pitali za imena, shvatili smo da se radi o obitelji male Madine, što su nam u kasnijem razgovoru i sami potvrdili. O njihovoj lokaciji, identitetu i stanju obavijestili smo nadležnu policijsku postaju (telefonski i e-mailom), kao i (e-mailom) UNHCR, Hrvatski pravni centar, Pučku pravobraniteljicu i Pravobraniteljicu za djecu", ističu iz udruge.

 Ako hrvatska policija sve radi po zakonu, kako tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova, kako je moguće da smo iznova protjerali obitelj male Madine, kojoj su nezakonite prakse od strane naše države već nanijele neopisivo zlo? Iako se Madinina obitelj bojala susreta s policijom zbog razumljivog straha od ponovnog protjerivanja, shvativši da je to jedini način da zatraže azil u RH, sami su prišli policijskim službenicima u ophodnji i rekli da žele zatražiti azil. Prema iskazu obitelji, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne, uslijedili su podsmjeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljni pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje. Posebno je skandalozno što se protjerivanje odvilo na slični način kao i u noći u kojoj je pod naletom vlaka poginula njihova šestogodišnja sestrica: obje obitelji natjerane su da se s malom djecom vrate u Srbiju.

"Ne možemo se javno ne zapitati što bi se dogodilo da se ovim obiteljima u trenucima protjerivanja dogodila nova tragedija? Ako hrvatska policija sve radi po zakonu, kako tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova, kako je moguće da smo iznova protjerali obitelj male Madine, kojoj su nezakonite prakse od strane naše države već nanijele neopisivo zlo? Zašto su hrvatski granični policajci dovedeni u poziciju u kojoj uplakanu djecu i njihove majke moraju tjerati da po mraku, hladnoći i kiši hodaju van iz naše zemlje? I to baš na mjestima iz kojih smo i sami bježali kada je u našoj zemlji bjesnio rat", pitaju se iz Are You Syrious?.

Od Ministarstva unutarnjih poslova i načelnika granične policije Zorana Ničena zatražili su hitne odgovore na pitanje što se dogodilo obiteljima koje su u noći 8. ožujka bezuspješno pokušale tražiti međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

Ključne riječi: izbjeglice, MUP, are you syrious
<
Vezane vijesti