Foto: K.O.Foto: K.O."Stupanje na snagu novog Obiteljskog zakona 1. studenog 2015. treba spriječiti jer će njime biti bitno ugrožena prava velikog broja građanki i građana", rekle su članice odvjetničkog tima koji je sastavio zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Nakon što je Ustavni sud suspendirao višestruko kritizirani Obiteljski zakon u siječnju ove godine, u samo tri tjedna je donesen novi, što bi značilo da je prosjek rada na materijalu bio 23 članka dnevno. U toj novo-staroj verziji zakona, koji stupa na snagu 1. studenog, ostale su sve primjedbe zbog kojih je on tada negativno vrednovan. Zbog toga je i osmišljen novi prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom i međunarodnim ugovorima. Njega su danas u Kući ljudskih prava predstavile odvjetnice Ines Bojić, Vesna Jurički, Eleonora Katić, Ljubica Matijević Vrsaljko, Sanja Matovina-Lulić, Teuta Palčić, Nataša Pećarević, Tanja Petković-Gregurek te Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

Ljubica Matijević Vrsaljko istaknula je da je riječ o praktički jedinom zakonu koji se potencijalno tiče svih građana te da je iznimno važno da on bude u najmanju ruku zadovoljavajuć, ako ne i besprijekoran.

Nakon što je Ustavni sud suspendirao višestruko kritizirani Obiteljski zakon u siječnju ove godine, u samo tri tjedna je donesen novi, što bi značilo da je prosjek rada na materijalu bio 23 članka dnevno.

"Staro Justinijanovo načelo glasi da zakon mora biti kratak da ga svi razumiju. Ovaj zakon možete pratiti ako ste se dobro naspavali, popili jednu jaku kavu ujutro, uzeli papir i olovku i nacrtali si shematske prikaze. Onda možda ima šanse da ga dokučite. Probajte shvatiti što je zakonodavac htio reći u tih 56 600 riječi. Riječ je o hipertrofiranom, glomaznom i nepregledom tekstu od gotovo 600 članaka. Nije jasno zašto Ministarstvo socijalne politike i mladih nije željelo slušati struku i tri katedre obiteljskog prava u ovoj zemlji. Do riječi su pokušali doći i lijeve i desne struje, razne udruge građana, roditeljska i druge", pita se Vrsaljko. Precizira da su se oko ove teme složile, iz različitih razloga, i udruge poput U ime obitelji i B.a.B.a.

Ines Bojić smatra da je time što je usvojen gotovo identični zakonski tekst na neki način izigrana uloga Ustavnog suda.

"Vlast je postupila na nezgrapan i kapriciozan način kojim se ugrožava pravna sigurnost građana i vladavina prava. U vrlo kratkoj primijeni Obiteljskog zakona iz 2014. moglo se vidjeti da on u praksi jako loše funkcionira, što nas je i nagnalo da reagiramo. Jako je problematično to što je izrazito malo posebnih skrbnika, a vlada nije dala nikakvu projekciju broja sudskih postupaka u kojima će biti potrebno zastupanje po posebnim skrbnicima, niti koliko će ih biti potrebno da se zaštite prava sve djece u sudskih postupcima. Ako želimo omogućiti kvalitetno zastupanje djece taj će broj trebati biti velik, što bi opteretilo porezne obveznike, o čemu se nije govorilo ni pisalo", objasnila je Bojić. Institut posebnog skrbnika samo je jedan od pro forma instituta kojima obiluje ovaj zakon, istaknula je

Sanja Sarnavka dodala je da je na razini čitave države na raspolaganju bilo samo osam takvih skrbnika.

Ines Bojić smatra da je time što je usvojen gotovo identični zakonski tekst na neki način izigrana uloga Ustavnog suda.

"Oni sve te otvorene slučajeve nisu mogli ni pratiti, a kamoli ostvariti nekakav dobar kontakt s djetetom", rekla je Sarnavka.

Na to se nadovezala Ljubica Matijević Vrsaljko koja drži spornim to što je uvjet da poseban skrbnik mora biti pravnik s položenim ispitom.

"Biste li vi svim pravnicima s položenim pravosudnim ispitom dali da pristupe vašoj djeci? Položeni pravosudni ispit jamči da ćeš kvalitetno zastupati, ne jamči da ćeš nježno i poticajno razgovarati s djetetom", izjavila je Vrsaljko.

Zaključno je rečeno da bi bila potrebna javna rasprava u kojoj bi bili okupljeni najbolji stručnjaci različitih profila. Do sada nisu uključene udruge socijalnih radnika ni sudačke udruge.

"Svaka vlast želi ostaviti trag pa radi nove zakone. Sklonija sam misliti da nam nedostaju sobe, suci, psiholozi, socijalni radnici i slično, a ne novi zakon", zaključuje Vrsaljko.

Ključne riječi: Obiteljski zakon
<
Vezane vijesti