munjin_copy72711.jpg"Tu se mogli vidjeti sukobi interese - primjer tomu je da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ministrici Andreu Zlata Violić presudilo da je ona zloupotrebljavala institut - dodijeljivala je jednom portalu, Autograf, mimo natječaja...", piše Narod.hr. Je li nepotpisani autor članka doista Tihomir "Tim" Orešković!?

Ivan Munjin, jedan od čelnika udruge U ime obitelji i potpisnik ovih redaka gostovali su jučer u emisiji Civilno društvo,  Prvog programa Hrvatskog radija. Tema su bili, naravno, neprofitni mediji, raspuštanje komisije koja je djelovala pri Ministarstvu kulture i bila zadužena za praćenje njihova rada, kao i perspektive civilnog društva u novostvorenim političkim zadanostima.

Gotovo sat vremena Ivan Munjin ponavljao je slušaocima da bi kriteriji za ocjenjivanje trebali biti "objektivni", ali nije se uspijevao U izvještaju s radijskog sučeljavanja Ivana Munjina i njegova Sugovornika, dugačkom karticu i pol, nepotpisani Narodov autor (ili autorica) uspio je proizvesti ni više ni manje no 22 pravopisne, gramatičke, sintaktičke ili stilske greškesjetiti niti jednog kriterija za koji bi se moglo utvrditi da uistinu jest "objektivan". Istini za volju, nije ga se mogao sjetiti niti njegov subesjednik (nakon što je ministar Hasanbegović iz naftalina izvukao predšasnika, nadam se da moje samoimenovanje Subesjednikom za ovu priliku ima stilističko opravdanje). Dakle, Subesjedniku je nekakav kriterij koji bi se mogao argumentirano proglasiti objektivnim na pamet pao tek dan kasnije, tojest danas, dok je na stranicama portala Narod.hr čitao rekapitulaciju ovog radijskog sučeljavanja. Za one koji ne znaju, Narod izlazi u nakladi udruge U ime obitelji čiji je čelnik jučer bio Subesjednikov subesjednik. A kriterij zove se – pismenost.

Tvrdnja da svatko tko želi javno pisati, pa zatim i zarađivati za svoj kruh svagdašnji u znoju pisanja svoga, mora prvo savladati osnove pravopisa, gramatike i sintakse hrvatskog jezika sama je po sebi toliko razumljiva da je nemamo potrebu posebno dokazivati. Ulazak na polje pisanih riječi i rečenica bez svladavanja vještina koje ti pomažu da s njima izađeš na kraj izaziva posljedicu istovjetnu sjedanju u Ferrari i ulasku u promet bez prethodnog svladavanja saobraćajnih pravila. I jedno i drugo dovodi do karambola.

U izvještaju s radijskog sučeljavanja Ivana Munjina i njegova Sugovornika dugačkom karticu i pol, nepotpisani Narodov autor (ili autorica) uspio je proizvesti ni više ni manje no dvadeset i dvije pravopisne, gramatičke, sintaktičke ili stilske greške, od kojih bismo tek neke blagonaklono mogli nazvati i tipfelerima – što ni u koju ruku ne bi opravdalo uredništvo. Krenimo redom:

nakot.jpg

 

 1. Jedan netransparentan način; "jedan" u njemačkom se jeziku koristi kao određeni član, u hrvatskom jeziku je poštapalica.
 2. Udruga u ime obitelji; Nepravilno napisano ime udruge, malo umjesto velikog slova.
 3. Tu se mogli vidjeti sukobi interese; nedostaje glagol "biti".
 4. Tu se mogli vidjeti sukobi interese; pogrešan padež.
 5. Ministrici Andreu Zlata Violić; pogrešan padež.
 6. Ministrici Andreu Zlata Violić; pogrešno napisano prezime.
 7. Dodijeljivala; refleks glasa "jat".
 8. Autograf; pogrešan padež (trebalo je odabrati dativ).
 9. Postavljanje objektivnih kriterija; kriteriji se ne postavljaju, nego se uspostavljaju.
 10. Povjerenstvu za sukob interesa uzelo u obzir; pogrešan padež (trebalo je odabrati nominativ).
 11. Te stavili; jednina-množina.
 12. Medijski portal; pleonazam.
 13. Jedan, jedno; vidjeti pod 1.
 14. Kroz donacije, 2x; stilska greška: trebalo bi putem donacija, doniranjem...
 15. Ako vas građani prepoznaju, onda će ga financirati; zbrka s licima.
 16. Ako vas građani prepoznaju, onda će ga financirati; nepravilno izveden kondicional.
 17. Kojima su bila dodjeljivana sredstva kao nekakva politička tijela bivše vlasti; loša organizacija govorne poruke, nesuvislost.
 18. Bi smo 2x; piše se zajedno.
 19. ...par medija, 3 ili 4, koji bi tijekom poštenog procesa okupio...; jednina-množina.
 20. Politika; pogrešan padež (trebalo je odabrati akuzativ).
 21. Ekologija; pogrešan padež (trebalo je odabrati akuzativ).
 22. Suradnika novinara; nedostaje zarez ili neki veznik po volji autora/ice.

Munjin i njegova udruga godinama se žale što Narod.hr ne "prolazi" na natječanjima za neprofitne medije Ministarstva kulture. Ostavimo li po strani sve druge, "subjektivne" kriterije (koji valoriziraju sadržaj i vrijednosno opredjeljenje Narod.hr-a u kontekstu javnih potreba u kulturi i u javnom medijskom spektru, kao i različite žurnalističke indikatore) i zadržimo li se samo na ovom "objektivnom" - već kad Munjin inzistira na "objektinim" kriterijima - upitajmo se bi li ijedna "stručna i objktivna" komisija mogla odobriti potporu portalu koji u izvještaju dugačkom jednu i pol novinsku karticu proizvede toliko obilje pravopisnih i gramatičkih pogrešaka!? Ili je možda izvještaj za Narod pisala premijer Orešković, pa eto, budi tolerantnu prema stranac...?

<
Vezane vijesti