Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka uputio otvoreno pismo predsjedniku Uprave HRT-a Josipu Popovcu i glavnom uredniku HTV-a Bruni Kovačeviću

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je najavom stegovnih mjera Uprave HRT-a protiv Elizabete Gojan, iznimno profesionalne vanjskopolitičke urednice i novinarke te predsjednice Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji. Uredništvo HTV-a najprije je Elizabeti Gojan ukinulo nedjeljnu emisiju Oko globusa koju je uređivala, a zatim je, poslije njezinog ukidanja, zatražilo od nje da napravi još jednu emisiju kao godišnji pregled vanjskopolitičkih događaja - što je kolegica Gojan odbila.

HND je uvjeren da su prijava Upravi i etičkom povjerenstvu i najavljene stegovne mjere koje mogu biti i vrlo drastične,  osveta glavnog urednika i Uprave za rad Elizabete Gojan kao predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u. U posljednja dva mjeseca Ogranak HND-a na HRT-u bio je iznimno aktivan i zatražio je smjenu glavnog urednika Hrvatske televizije Brune Kovačevića, Uprave HRT-a, Programskog vijeća HRT-a te brzu izmjenu Zakona o HRT-u. Time je Ogranak HTV-a, na čelu s Elizabetom Gojan, legitimno izrazio svoje kritičko stajalište koje nipošto ne smije biti kažnjeno.

Smjene nije zatražio samo HND nego i mnoge druge građanske udruge koje štite slobodu govora, medijske slobode i ljudska prava jer je za to bilo razloga - poslije neobrazloženog i neobjašnjivog prijedloga Uprave za novog glavnog urednika HTV-a i izbora glavnog urednika Kovačevića u Programskom vijeću.

Danas je interna optužnica protiv naše kolegice Elizabete Gojan proširena i time da je "istupala u javnosti i davala izjave medijima bez dopuštenja nadređenog urednika". Ako čak stavimo po strani da je apsurdno i nedopustivo da se novinarima koji su javni djelatnici, time i javne osobe, ograničava i zabranjuje javni istup, skroz je neobjašnjivo da se to zabranjuje i predsjednici ogranka jedine profesionalne, novinarske udruge.

Hrvatsko novinarsko društvo traži od Uprave HRT-a i glavnog urednika HTV-a da smjesta povuče optužbe protiv Elizabete Gojan i da je pusti da bez takvih i sličnih pritisaka radi svoj posao. O pritiscima i najavi stegovnih mjera protiv Elizabete Gojan odmah ćemo obavijestiti međunarodne institucije za zaštitu novinarske profesije i novinara.