paolo_mofardin.jpgPredavanje će se održati u srijedu, 27. ožujka u 20 sati, u Društvu arhitekata Zagreba. Dizajner i povjesničar umjetnosti Nikola Bojić pričat će o eksperimentalnim metodama istraživanja prostora koja spajaju satelitsku arheologiju, mapiranje, arhivski i terenski rad, ekosustavno mišljenje i kritički dizajn. O ovim će metodama biti riječi unutar projekta The Sinking Gardens, realiziranog u Xi Xi nacionalnom parku u Hangzhou u Kini. Projekt problematizira pitanja gentrifikacije, prostornih politika i radikalne ekološke transformacije do koje dolazi uslijed nekontrolirane urbanizacije.

Metodologija razvijena unutar ovoga projekta poslužila je kao osnova za koncipiranje umjetničke knjige Excavations, te 96. broja časopisa Život umjetnosti koji se bavi odnosom teritorija i specifičnog mjesta. Unutar ovog broja objavljeno je 11 mapa među kojima su radovi brojnih domaćih istraživača, dizajnera i arhitekata stavljenih u odnos s radovima umjetnika poput Santiaga Sierre i istraživača s Harvard GSD Urban Theory Lab-a.

Prostorna realizacija u Kini bit će predstavljena zajedno s dvije spomenute publikacije kao jedinstvena narativna i metodološka cjelina, pri čemu će naglasak biti na stalnoj tranziciji između prostornog medija i medija knjige.

Nikola Bojić je dizajner i povjesničar umjetnosti fokusiran na odnos prostora, politike i tehnologije. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i informacijske znanosti, a poslijediplomski studij završio je na Harvard Graduate School of Design. Dosad je radio na istraživačkim i umjetničkim projektima u Alžiru, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj, te je između ostalog izlagao u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Milanskom trijenalu i Venecijanskom bijenalu arhitekture. Autor je umjetničke knjige Excavations te je bio urednik 96. broja časopisa Život umjetnosti.