H-Alter
Foto: Unizg.hrFoto: Unizg.hrZnanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija danas je izglasalo podršku pretvaranju Studija u Sveučilišni odjel. Ovakav ishod nije samo šokirao studente, već je u direktnoj kontradikciji s prijašnjim odlukama i očitovanjima ZNV-a apropo pravnog statusa. Od 18 glasova koji su podržali prijedlog Sveučilišnog odjela, njih šest dolazi iz redova zaposlenika Filozofskog fakulteta Družbe Isusove plus još jedan glas njihovog studentskog predstavnika.

Sukladno prijedlogu Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija o pretvaranju HS-a u Sveučilišni odjel, na Studijima je danas održana izvanredna sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća (ZNV). Na sjednici su, osim zaposlenika HS-a i Filozofskog fakulteta Družbe Isusove (FFDI), bili i rektor Damir Boras te prorektori Ante Čović i Mislav Ježić. Kako saznajemo, članovi ZNV-a nisu bili otprije upoznati s njihovim dolaskom

Prema neslužbenim informacijama, sjednica je trajala skoro četiri sata, a na kraju se glasalo za ili protiv prijedloga pretvaranja Hrvatskih studija u Sveučilišni odjel, odnosno predavanje ovlasti Sveučilištu u Zagrebu da ono preko Senata odlučuje o sudbini HS-a. Na čuđenje mnogih, prijedlog je izglasan i to s 18 glasova ZA, 8 glasova PROTIV i 9 suzdržanih. Prema objavi inicijative Studenti govore, čak trećina članova ZNV-a nije se pojavila na sjednici, no broj prisutnih bio je dovoljan da se osigura kvorum.

Od 18 glasova koji su podržali prijedlog Sveučilišnog odjela, njih šest dolazi iz redova zaposlenika FFDI-a plus još jedan glas njihovog studentskog predstavnika.

Od 18 glasova koji su podržali prijedlog Sveučilišnog odjela, njih šest dolazi iz redova zaposlenika FFDI-a plus još jedan glas njihovog studentskog predstavnika. Uprava HS-a, voditelj i povjerenici, ukupno su dali šest glasova ZA, tri glasa studentskih predstavnika i još dva glasa ostalih zaposlenika i profesora. Ovakav ishod nije samo šokirao studente, već je u direktnoj kontradikciji s prijašnjim odlukama i očitovanjima ZNV-a apropo pravnog statusa. Podsjetimo se ne tako davne prošlosti – članovi ZNV-a su na sjednici 22. ožujka 2016. "uz 40 glasova ZA i 1 glas suzdržan prihvatili promjenu pravnog statusa u smjeru 'fakulteta'". Nesrazmjer između glasova onda i sada prilično je velik te uistinu nije jasno kako je došlo do tako drastične promjene mišljenja.

Osim toga, dva člana Odbora za rješavanje pravnog statusa, prof. Danijel Labaš i prof. Josip Talanga na današnjoj su sjednici dali podršku ustroju HS-a kao Sveučilišnog odjela što je, blago rečeno, zateklo studente zbog ranijih stavova koje su javno iskazali spomenuti profesori, a koji se kose s onim što su svojim glasom podržali. Naime, koncem studenog na e-mail adresu inicijative Studenti govore došla je poruka sa službenog maila prof. Talange. U potpisu tog maila nalazili su se zajedno prof. Labaš i prof. Talanga, a u sadržaju su istaknuli kako, kao članovi Odbora, prihvaćaju "(1) samo onaj prijedlog Odbora koji osigurava cjelinu HS-a, i (2) samo onaj prijedlog koji predlaže pravni status HS-a kao fakulteta". Zašto je došlo do promjene stavova dvojice profesora te zašto su prekršili obećanje koje su dali studentima, pitanje je koje do ovog trenutka ostaje neodgovoreno.

"Moramo aktivno sudjelovati i pokazati da studenti imaju pravo glasa", rekao nam je jedan od članova studentske inicijative.

Iako je ova priča otpočetka sugerirala nesretan rasplet, izgleda da su se studenti i dalje nadali kako će njihovi napori uroditi plodom pa ih je rezultat današnjeg glasovanja i očitovanja ZNV-a prilično iznenadio. "Ishod sastanka je jako loš za sve studente Hrvatskih studija. Nije mi jasno kako je moguće da se Hrvatskim studijima upravlja izvana, umjesto da se time bavi Znanstveno-nastavno vijeće i to bez članova s FFDI-a. Sljedeći korak ne bi smio biti promatranje sa strane, već moramo aktivno sudjelovati i pokazati da studenti imaju pravo glasa", rekao nam je jedan od članova studentske inicijative.

Iako je još 8. prosinca 2015. Senat donio odluku o uključenju FFDI-a u sastav SuZg, taj se fakultet još de facto nije odvojio od Hrvatskih studija, što omogućava njihovim članovima da sjede u ZNV-u i donose odluke. To je netko, kako se čini, jako dobro iskoristio, pa su tako svi njihovi članovi danas i odlučivali o sudbini HS-a i to podržavajući prijedlog da se sve prepusti Sveučilištu. Čini se da namjera Odbora i Sveučilišta da Hrvatski studiji postanu odjel nikada nije imala manje zapreka no sada, a što to točno znači za studente, studijske programe i zaposlenike, naravno, ostaje skriveno.

<
Vezane vijesti