bicycle_day.jpgRezolucija UN-a poziva sve članice da posvete pozornost biciklu u razvojnim strategijama i da uključe bicikle u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Opća skupština UN-a usvojila je 12. travnja rezoluciju kojom se 3. lipnja proglašava Svjetskim danom bicikla. Rezolucija koja je usvojena konsenzusom 193 države članice, poziva sve da slave i promoviraju svjesnost na taj dan. Također, poziva države članice da posvete pozornost biciklu u razvojnim strategijama i da uključe bicikle u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe, javljaju iz Europske biciklističke federacije (ECF) koja je zajedno sa Svjetskim biciklističkom savezom (WCA) od 2016. lobirala za proglašavanje Svjetskog dana bicikla.

"Bicikliranje je izvor raznih društvenih, ekonomskih i okolišnih dobrobiti - a i zbližava ljude. Naše su organizacije iznimno sretne zbog ove rezolucije, to je priznanje doprinosa bicikliranja ciljevima održivog razvoja (SDG)", izjavio je Bernhard Ensink, glavni tajnik ECF-a i WCA.

Rezolucijom se između ostalog, "priznaje jedinstvenost, dugotrajnost i otpornost bicikla koji je u upotrebi dva stoljeća", ističe da je riječ o "jednostavnom, pouzdanom, dostupnom, čistom i ekološki prikladnom održivom načinu prijevoza", "priznaje da sinergija između bicikla i korisnika potiče kreativnost i društvenu uključenost i daje korisniku direktnu svjesnost o lokalnom okolišu, "priznaje da bicikl može služiti kao sredstvo razvoja, ali ne samo kao prijevozno sredstvo, već i kao pristup obrazovanju, zdravlju i sportu", "da ima pozitivan utjecaj na klimu"...

Ključne riječi: bicikl, Ujedinjeni narodi
<
Vezane vijesti