H-Alter
Fotografije: Organski vrtFotografije: Organski vrt"Mi jednostavno oponašamo prirodne procese u našem vrtu s velikom bioraznolikošću. Zamislite da imate povrtnjak, a u njemu ne morate ni kopati, ni plijeviti, ni imati navodnjavanje, ni traktor ili bilo kakvu mehanizaciju", opisuju Martina Uzelac i Igor Popović svoj vrt kojem ne treba motika.

Zamislite da imate povrtnjak, a u njemu ne morate ni kopati, ni plijeviti, ni imati sustav za navodnjavanje, ni traktor. Upravo je takvo obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Organski vrt. "Vrt smo gradili oponašajući prirodne procese - uzdignute gredice u kojima se nalazi kompost, koristimo isključivo oborinske vode, malčiramo. Ni sebe ni zemlju ne maltretiramo", opisuju Martina Uzelac i Igor Popović.

"Mi jednostavno oponašamo prirodne procese u našem vrtu s velikom bioraznolikošću. Zamislite da imate povrtnjak, a u njemu ne morate ni kopati, ni plijeviti, ni imati navodnjavanje, ni traktor ili bilo kakvu mehanizaciju. Vrt smo upravo i gradili na taj način; drvene uzdignute gredice, u kojima se nalazi kompost koji sami proizvodimo, glistinac, slama, sijeno, koristimo isključivo oborinske vode. Malčiramo, pa ni sebe ni zemlju ne maltretiramo", opisuju Martina Uzelac i Igor Popović svoj vrt kojem ne treba motika.

Na njihovom obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvu nazvanom upravo Organski vrt u mjestu Križ četrdesetak kilometara od Zagreba raste tako više od 200 različitih vrsta povrća, voća i bilja. Uzgajaju isključivo kulture koje rastu u sezoni, pa kod njih svježu rajčicu nećete moći dobiti u studenom, ali ćete moći naručiti sušene rajčice ili pasiranu rajčicu. Deset posto proizvoda ovog OPG-a čine prerađevine poput marmelada, ukiseljenog povrća i suhog voća.

Oboje su prije upuštanju u poljoprivrednu avanturu bili, kako ističu, "gradska djeca". Radili su u medijima, prošli razne poslovne situacije – neisplate honorara, tužbe, suđenja, kašnjenje plaća i nesigurna radna mjesta.

"Dolaskom krize ta situacija se još i više pogoršala. Nas dvoje, koji imamo i dvoje djece, a oduvijek smo slobodnog duha, odlučili smo se preseliti u Križ jer smo željeli kvalitetniji i zdraviji život, a prije svega uzgajati vlastitu hranu. Izgradnja posla je išla sama po sebi, tu nije bilo ni puno mudrovanja ni pisanja projekata, kalkulacija, izračuna ni ničeg sličnog. Znali smo da od sada nadalje možemo raditi isključivo nešto u što sami vjerujemo", kažu Uzelac i Popović.

opg_3.jpg

Na zemljištu koje je neobrađeno okruživalo kuću i voćnjaku u obiteljskom vlasništvu izgrađeno je tako njihovo obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo. Stečena znanja u medijima ovi novi poljoprivrednici iskorištavaju za plasman svojih proizvoda koje prodaju isključivo preko web – platforme www.organskivrt.com. Slično kao i Socijalno-poljoprivredna zadruga Domači vrt iz Čakovca o kojoj smo već pisali, jednom tjedno dostavljaju Zelene košarice na području Zagreba.

"U košaricama se nalaze oni sezonski proizvodi kojih u tom trenutku imamo najviše i smatramo da su najbolji, u vrijednosti do sto kuna. Naši kupci su većinom obrazovani mlađi ljudi koji rade po cijele dane. Za njih obavimo branje i dostavu organskog voća, povrća i začinskog bilja, a oni znaju da dobivaju kvalitetom i cijenom bolji proizvod negoli na placu ili u trgovačkom lancu. Naravno, za tako nešto je potrebno i puno povjerenje između kupca i proizvođača jer ipak je riječ o hrani", opisuje Martina Uzelac.

Na svojoj web stranici ističu kako zdrava hrana ne smije biti skupa što je danas često slučaj. Manja obradiva površina u raznolikoj i organskoj poljoprivredi uz nepotrebnu mehanizaciju i dodatnu radnu snagu, puno manji troškovi inputa u posao, nepotreban prekupac ni prodajno mjesto ukoliko ne želite, manje radnih sati, samo su neki primjeri koje organski vrtlari iz Križa navode, a koji im omogućavaju da su cjenovno konkurentni tržnici, trgovačkom lancu ili kvartovskoj voćarni.

"Zdravu hranu na tržište plasiraju velike tvrtke i stvaraju mit o njenoj skupoći. Moguće je proizvoditi organski po istim troškovima kao i u konvencionalnoj poljoprivredi ukoliko ste posao zamislili kao mali obiteljski biznis, to možemo reći iz vlastitog iskustava. Taj trošak je i puno manji jer u organskom uzgoju nemate puno stvari koji su same po sebi trošak u konvencionalnoj proizvodnji, kao što je primjerice tretiranje raznim kemijskim sredstvima za uzgoj gdje skupo plaćaju da bi trovali hranu i tlo", naglašava Popović.

opg_2.jpg

U Organskom vrtu rade samo njih dvoje, a unazad šest mjeseci postojanja OPG-a dobro posluju i od toga živi cijela četveročlana obitelj. Planiraju i proširenje proizvodnje jer uzgajaju na tek trećini zemljišta koje im je dostupno.

Osim proširenja proizvodnje na ostatak zemljišta, obitelji Popović-Uzelac još predstoji i uvjeriti baku Ankicu da joj motika uopće ne treba. Upravo je baka Ankica, čiji vrt već desetljećima hrani generacije ove obitelji, zaslužna za obiteljsku "banku” domaćeg i organskog sjemenja s kojim su započeli proizvodnju.

"Baka Ankica nam je prepustila nam dio sjemenja, a sada se s nama natječe čiji je vrt bolji i još nije shvatila da joj motika uopće i ne treba. Mi sada skupljamo svoje sjeme, a dodatno još prikupljamo razmjenom i otkupom od lokalnog starijeg stanovništva koje još ima sjeme starih sorti i vrsta",  kažu.

Rezultat svega je da imaju kvalitetne i zdrave plodove i da ih ima sasvim dovoljno, iako je ova godina bila poprilično kišna. "Imamo mi i svoj bodulski vrt na otoku Pašmanu, a kako je tek taj samoodrživ", zaključuju svoju priču ovi organski poljoprivrednici koje predstavljamo u serijalu koji H-Alter objavljuje povodom UN-ove Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede.

<
Vezane vijesti