Foto: D.B.Foto: D.B.Prošla je godina dana od otvorenja prvog Dnevnog boravka za beskućnike u Zagrebu, ali umjesto slavlja, Dnevni boravak seli po četvrti put u tri godine rada zbog nedostatnih financijskih sredstava.

Kako iz udruge Dom nade navode, postoji mogućnost da zbog nedostatnih financijskih sredstava, ostanu bez krova nad glavom. Problem je što udruga od ljeta 2014. godine nema stabilne i stalne izvore financiranja te mora ovisiti o raznim projektima.

"Sukladno usmenom dogovoru ljeta 2014. g., računali smo na povoljniji prostor do početka ili sredine 2016., ali sada moramo seliti u skuplji. Drugo, u jesen 2014. prijavili smo projekt zahvaljujući kojem bi, u slučaju prolaska, dobili prva ozbiljnija sredstva za nastavak i razvoj rada Dnevnog boravka. Sukladno aktualnom kalendaru natječaja objavljenom na stranicama UZUVRH-a, računali smo na potpisivanje ugovora tijekom veljače ove godine. U susret travnju još nema niti naznake odgovoru o sudbini projekta. Postoji realna mogućnost da ćemo čekati sredstva sve do jeseni", navode iz udruge.

Pitaju se što napraviti do jeseni i kako osigurati novac za nastavak rada Dnevnog boravka do tada. Ako ne pronađu sredstva, hoće li Zagreb ostati bez jedinog Dnevnog boravka za beskućnike na ovom području, bez mjesta u kojem se beskućnici i drugi socijalno ugroženi građani mogu okupiti preko dana i sudjelovati u nizu aktivnosti, te barem na tren zaboraviti svoje probleme.

"Nakon brojnih napora da osiguramo rad Dnevnog boravka, nakon privlačenja novih članova, aktivista, volontera i puno uloženog truda, mi ne želimo i nećemo odustati. Možda smo mala i mlada udruga, ali smo jedina udruga koja je, i to u vrijeme dok još beskućnici nisu niti postojali kao zakonska kategorija, pokrenula i održavala Dnevni boravak. Sve do sada. Sada slijedi novi početak. Težak i lijep. Ne želimo sjediti prekriženih ruku i čekati na sudbinu“, poručuju iz Doma nade.

Ako imate vremena i volje uključiti se u aktivnosti Dnevnog boravka ili imate konstruktivne savjete, prijedloge, javite se udruzi putem e-maila rccg.dom.nade@gmail.com.

Ključne riječi: beskućnici, socijalna politika
<
Vezane vijesti