Foto: MačakFoto: MačakProjekcijom dva dokumentarca, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta Wernera Herzoga te Vodi me kući Abbasa Kiarostamija, sinoć je otvoreno 14. izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je otvorio direktor i selektor Petar Milat, a svi posjetitelji u narednih će šest dana moći uživati u 35 dokumentarnih i igranih naslova koji potiču na razmišljanje i angažman. U današnjem programu valja izdvojiti večernju projekciju igranog filma Mačak austrijskog redatelja Klausa Händla, u kojem prikazuje izgon dvojice ljubavnika iz raja.

Otvarajući pitanje inherentne faličnosti ljudske psihe koja se manifestira u trenutku okrutnosti, sugestivno, bez osude, ukazuje na slijepe točke naših osobnosti. Spomenuti film osvojio je nagradu Teddy na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu za najbolji film s LGBT-tematikom, dok je Händl nagrađen priznanjem za najboljeg novog autora na Hong Kong Film Festivalu. Klaus Händl je gost ovogodišnjeg HRFF-a, a nakon projekcije s njime ćemo porazgovarati o mačkama, ljudima i filmovima.

Današnji filmski program započinje u 16 sati u kinu Europa (dvorana Müller) projekcijom filma Izkor autora Eyala Sivana. U spomenutom naslovu ovaj renomirani izraelsko francuski dokumentarist ukazuje na to kako su Židovi iz čitava svijeta ujedinjeni oko "službene" kolektivne memorije, koja je dovela do formiranja Izraela, do njegove geografske i političke sudbine danas. Kako je to kolektivno sjećanje osmišljeno, kako je razvijeno? Koji su i kako simboli upleteni i u koje se svrhe to sjećanje koristi?

Sivan nudi vizualne, pragmatične i osobne odgovore na ta pitanja. Pratimo odrastanje i formiranje mladih Izraelaca i Izraelki, od vrtića do vojske, metode i prakse indoktrinacije u službi sveprožimajućeg "službenog sjećanja" koje, kako film odmiče, sve više postaje "diktatura memorije". Eyal Sivan je gost ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana još dva njegova naslova, Specijalist te Jaffa, paklena naranča, a u suradnji sa Restartom Sivan će održati i masterclass O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu, u petak, 9. prosinca u Dokukinu KIC.  

U 18 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film Dobri Amerikanac redatelja Friedricha Mosera, u kojem autor kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara oslikava stanje američkih obavještajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima. 

Filmski program u kinu Europa završava u 22 sata projekcijom igrano-eksperimentalnog filma Sunce, sunce me zaslijepilo; riječ je o uratku autora Wilhelma i Anke Sasnal, vizualnih umjetnika, koji su adaptirali najpoznatiji Camusov roman s dojmljivim minimalizmom.

Pored kina Europa, dio filmskog programa bit će prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra, a valja istaknuti i zanimljiv popratni program festivala.

Program u MM centru započinje projekcijom igranog filma Razmjena autora Cynthie Mitchell i Roberta Arnolda u 18 sati; riječ o je hommageu francuskim filmovima i bremenitim dijalozima, u tradiciji Jeana Eustrachea, Erica Rohmera i Mauricea Pialata. Tekst je, izvorno napisan na engleskom, prvi put preveden na francuski i izveden u Francuskoj u režiji Rachela Kriefa. Nakon pariške premijere Krief, Mitchell i američki producent/redatelj Robert Arnold odlučili su surađivati na ovoj filmskoj adaptaciji, snimljenoj u Parizu i Normandiji. Film govori o odnosu između ljubavi i izvedbe, na i izvan pozornice.

U 20 sati u MM centru na rasporedu je dokumentarac Priče iz Illinoisa, filmski esej autorice Deborah Stratman koji prati povijest "najprosječnije američke savezne države", počevši od sedmog stoljeća i zapisa o pretkolumbijskim naseljima sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Omeđen prizorima polja uz rijeku Illinois, film nas vodi na povijesno putovanje koje, među ostalim, slijedi Stazu suza plemena Cherokee, rekonstruira gradove uništene tornadom i ubojstvo pripadnika Crnih pantera.

Popratni program Human Rights Film Festivala u utorak donosi tribinu pod nazivom U dobroj vjeri: vjernici koji žive svoju vjeru uvažavajući uvjerenja drugih u sklopu koje će biti prikazan i film katoličke udruge vjernika laika Chatolics for Choice pod nazivom Catholics for Choice: The Secret History of Sex, Choice and Catholics. Nakon projekcije filma uslijedit će rasprava u kojoj će sudjelovati Jadranka Brnčić, (Filozofski fakultet u Zagrebu), Srećko Koralija (teolog i svećenik) te Branko Anić (Institut za društvena istraživanja). Tribinu će moderirati Lana Bobić i Martina Horvat, a organizira je skupina volontera Gonga i Kuće ljudskih prava. 

Ulaz je na sve projekcije i događanja besplatan.

Ključne riječi: Human rights film festival, film
<
Vezane vijesti