novinarineklece_kontrapress_copy45786.jpgNovinari se od danas mogu prijaviti za nagradu Europske komisije za medije Lorenzo Natali. Nagradom se novinare iz cijelog svijeta nagrađuje za njihovo internetsko, tiskano ili audiovizualno izvještavanje o ljudskim postignućima i ustrajnosti u pitanjima održivog razvoja. Njihove priče otkrivaju nepravde i prisiljavaju nas na djelovanje. Prijave su otvorene do 15. ožujka.

Kako bi obilježila tu objavu, povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: "Nagrada Lorenzo Natali za medije prepoznaje doprinos novinara u izgradnji održivijih, pravednijih i prosperitetnijih društava te otvorenoj komunikaciji s osobama na visokim položajima. Njihove priče pomažu u rasvjetljavanju i pronalaženju rješenja za siromaštvo, nejednakosti i nepravde. Željela bih potaknuti novinare koji se bave pričama o održivom razvoju diljem svijeta da se prijave i pridruže globalnoj zajednici pobjednika, članova žirija i partnera nagrade za medije Lorenzo Natali."

Glavna tema ovogodišnje nagrade je novinarstvo o održivom razvoju. Ovogodišnje prijave trebale bi se odnositi na pitanja međunarodnog partnerstva kao što su, među ostalim, borba protiv siromaštva i nejednakosti, ljudska prava, demokracija, mladi, ravnopravnost spolova, okoliš i klimatske promjene, zdravlje, tehnologija i digitalizacija. Novinare se poziva da svoje radove pošalju internetom do 15. ožujka 2020. u tri kategorije, s nagradama od po 10 000 eura.

Pobjednici će biti proglašeni i nagrađeni na Europskim danima razvoja u Bruxellesu 9. i 10. lipnja 2020.