dhf.jpgDirektorica Zdenka Gold kazala je da su izabrani najbolji i najkvalitetniji među prijavljenim filmovima, te se nada kako će svi shvatiti da DHF nije revija svega što se u protekloj godini snimilo, nego festival ponajboljih domaćih autora.

Ove će se godine u glavnom festivalskom natjecanju 24. Dana hrvatskog filma u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac od 23. do 26. travnja moći vidjeti 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentaraca i 20 namjenskih naslova. Otkrili su to danas umjetnički direktor festivala Željko Luketić te direktorica Dana Hrvatskog filma Zdenka Gold, predstavivši konačan izbor filmova, odabranih između ukupno 300 prijavljenih filmskih ostvarenja.

Od ukupno 73 filma njih 34 prikazuje se premijerno, a organizatori nisu propustili napomenuti kako je ove godine značajan i udio žena među autorima, njih 29Organizatori su istaknuli kako su se prilikom odabira rukovodili strogim kriterijima, nastojeći uz samu kvalitetu filmove odabirati temeljem svježine ideja, uz izbjegavanje svojevrsnog repriznog programa. "Neki su autori Dane hrvatskog filma shvatili kao zadnju instancu na koju se prijavljuju, poslije prikazivanja na pet-šest festivala. To međutim nije naša koncepcija. Međutim, treba reći kako ostanak nekih filmova izvan službene konkurencije ne znači da film nije kvalitetan. No, budući da u Hrvatskoj postoji 55 filmskih festivala, Dani hrvatskog filma nisu smišljeni da budu revija za sve snimljene filmove tijekom minule sezone. Oni bi trebali biti kvalitetan odabir za publiku, pri čemu su laganu prednost imali oni filmovi koji se prikazuju premijerno", kazao je Luketić.

Naime, od ukupno 73 filma njih 34 prikazuje se premijerno, a organizatori nisu propustili napomenuti kako je ove godine značajan i udio žena među autorima, njih 29. Isto tako, na fesivalu se natječu i 22 autora mlađa od 31 godinu. Direktorica Dana Zdenka Gold kazala je pak da su izabrani najbolji i najkvalitetniji među prijavljenim filmovima, te se nada kako će svi shvatiti da DHF nije revija svega što se u protekloj godini snimilo, nego festival ponajboljih domaćih autora. U kategoriji kratkih igranih filmova prikazat će se i filmovi Lako pokojnima Matee Šarić, Kokoška Une Gunjak, Horvatovi Arsena Oremovića, Dan Marjana Igora Jelinovića, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji Dalibora Barića, Bakina unuka Tomislava Šestana, Crne mačke Marka Turčinova, Oče, griješio sam Paule Skelin, Odlazak Ivane Marinić Kragić i Piknik Jure Pavlovića.

Među dokumentarnim filmovima bit će prikazani i Tko je Kyla? Slavice Parlov, Vrilo Ivana Sušnjare, Svemirski Ikar Željka Sarića, Jure kockar Marka Stanića i Denisa Lepura, Razred Vesne Ćudić, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca te Statut David Lušičić. Od animiranih filmova natjecat će se, među ostalim, A i majmuni umiru Anje Šušanj, Čoban Matije Pisačića, Levitacija Marka Meštrovića Probudi me Dee Jagić, Robotica Ivana Fodora. Među osam eksperimentalnih fimova prikazat će se i Dvanaest Helene Schultheis Edgeler, Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa, Ovdje smo Petra Fradelića, Rakijaški dnevnik Damira Čučića, Sektor Gorana Škofića, Spomenik Igora Grubića i Utvrda Utopija Sandre Sterle.

Glavni festivalski program uključuje i šest filmova iz posebne kategorije, pet igranih i jedan animirani, koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus. Radi se o filmovima koji iz nekog razloga nisu ušli u konkurenciju, ali u DHF drže da se trebaju pogledati. Glazbeni spotovi i reklame kao dio kategorije namjenskih filmova prikazivat će se u klubu iznad kina Tuškanac. Salon odbijenih, koji uključuje filmove što nisu odabrani u konkurenciju, mogu se pogledati u festivalskom videobaru na malom ekranu i to na osobni zahtjev.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Glavni festivalski program održavat će se u velikoj dvorani kina Europa, popratni u kinu Tuškanac, a edukativni programi u Dvorani Mueller i Tuškancu.

<
Vezane vijesti