Foto: M.K.Foto: M.K.Predrasude i stereotipi su znakovi dogme, a ne gorivo kritičkog mišljenja.

"Sram me zvati se muškarcem u Hrvatskoj", obznanio je urbi et orbi poznati splitski kolumnist, pjesnik i društveni aktivist Ivo Anić, komentirajući na portalu Tačno.net žestoku klerikalno-konzervativnu histeriju protiv najavljene ratifikacije u Hrvatskom saboru Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije. Mnoge je sram toga na kakve je niske grane spala Hrvatska - na valu legalizirane 1990-ih godina eutanazije sekularne države i programirane klerikalizacije društva - kad u ime tzv. tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i demokracije svjetonazorskog jednoumlja dopušta dosad još neviđenu na balkanskom kifliću patrijarhalnu intifadu. Kult kršćanske dogme o "grješnoj Evi i njezinim grješnim kćerima" s katastrofalnim povijesnim konzekvencijama te vjerske obmane kontra izmišljenoj Mnoge je sram toga na kakve je niske grane spala Hrvatska - na valu legalizirane 1990-ih godina eutanazije sekularne države i programirane klerikalizacije društva - kad u ime tzv. tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i demokracije svjetonazorskog jednoumlja dopušta dosad još neviđenu na balkanskom kifliću patrijarhalnu intifadudruštvenoj pogubnosti izmišljene tzv. rodne ideologije. Da nije besmisleno, bilo bi maloumno. Nažalost, Hrvatska nije cijepljena protiv besmisla i maloumnosti ne samo u javnom diskursu, nego i u dnevnoj praksi.

Legitiman je konzervativan svjetonazor dijela javnosti, što reprezentira i zauzetost Katoličke crkve, dijela njezinog stada, desnog političkog spektra te istomišljeničkih medija konkurentskom participacijom svojih spoznaja, vjerovanja i ideja u sekularnom društvu, ali nije legitimno ni civilizacijski zrelo silom preparirati ustavno determiniranu sekularnu Hrvatsku etničkih, (ne)vjerskih, svjetonazorskih, ideoloških, rodnih i kakvih sve ne razlika u samoneodrživu zajednicu tzv. tradicionalnih kršćanskih vrijednosti. Pluralna smo, višenacionalna, multikonfesionalna i na sto drugih načina multi zemlja u kojoj je Ustavom zajamčena građanima njihova i jednodimenzionalna i multi svijest i o sebi, i o svojim odnosima s drugima u zajednici i o svijetu oko sebe. Nikom nije dopušteno liječiti vlastite ili skupne svjetonazorske/vjerske komplekse atakiranjem na ljudska prava i slobode onih oko sebe, koji drukčije misle, osjećaju i žele živjeti.

Samo je u nezbrojenoj zemlji bez gazde pri zdravoj pameti, kakvom se RH dokazuje od tzv. osamostaljenja (sic), moguće - navodno u ime zaštite tzv. tradicionalnih kršćanskih vrijednosti - pokretati križarske ratove protiv stečevina civiliziranog svijeta, među kojima bi ljudska prava i slobode imale biti nedodirljiva svetinja. Tzv. Crkva u Hrvata ovih se dana izravno i angažiranjem svoje razgranate, solidno financirane laičke infrastrukture ničim pametnijim ne bavi, nego raspirivanjem masovne histerije u javnosti protiv ratificiranja Istanbulske konvencije. Brutalna klerikalno-patrijarhalna intifada članak je više u istoj trakavici tzv. konzervativne kontrarevolucije, kojom se anulirati sekularnost te utemeljiti svjetonazorski jednoumno katoličko društvo u kojem će vjerska dogma biti kriterij pokornosti autoritetu, društvene podobnosti i okvir ljudske slobode. U toj su trakavici već viđene akcije i isti likovi što sada jurišaju protiv ratifikacije dokumenta Vijeća Europe, prijete paklom neukima, manipuliraju, lažu...

U sjeni ofenzive protiv izmišljene tzv. rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, koja - ideologija (sic) - nema blage veze sa suštinom/smislom Legitiman je konzervativan svjetonazor dijela javnosti, ali nije legitimno ni civilizacijski zrelo silom preparirati ustavno determiniranu sekularnu Hrvatskudokumente: zaštitom žena od nasilja, ista je ona zloća klerikalno-konzervativnog pokreta što je provalila u javnost zahtjevima za zakonskim progonom i društvenom ekskomunikacijom "grješne Evine kćeri" koja želi samostalno raspolagati svojim tijelom (slobodu pobačaja) ili zatraži državnu zaštitu od divljaka što ubija boga u njoj kad mu se sprdne... Famom o tzv. rodnoj ideologiji kao virusu ebole za poželjno (?) hrvatsko društvo tzv. tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, koje više ni papa Franjo ne vidi u tom uškopljenom stereotipu, traži se progon žena u muškom tijelu i muškaraca u ženskom. Neprirodno je tom tipu progonitelja da se netko rođen muškog spola može osjećati osobom ženskog roda, ili žena muškarcem i voljeti drugu ženu, koja pak ne preferira muškarce, nego žene kao muškarce, itsl. Spol i rod u LGBTQI zajednici - a to su nam sugrađani, rođaci, porezni obveznici, političari, katolički i ini vjernici, ateisti... - nemaju pejorativno značenje kao u protukonvencijskom manifestu tzv. vjersko-konzervativne intifade niti u zakonima i javnom životu civiliziranih zemalja u svijetu. I tako treba biti. Predrasude i stereotipi su znakovi dogme, a ne gorivo kreativne sumnje i kritičkog mišljenja.

Samo je u nezbrojenoj zemlji bez gazde pri zdravoj pameti, kakvom se RH dokazuje od tzv. osamostaljenja (sic), moguće - navodno u ime zaštite tzv. tradicionalnih kršćanskih vrijednosti - pokretati križarske ratove protiv stečevina civiliziranog svijeta, među kojima bi ljudska prava i slobode imale biti nedodirljiva svetinja"Tko sam ja da im sudim", kazao je papa Franjo i pobrao globalne simpatije, ali očito ne i vođa svog stada u RH te konzervativaca unutar Rimske kurije, koje jednog po jednog miče s utjecajnijih mjesta. Pa i u RH tzv. prirodnom smjenom. Doduše, još nije s Krka, iz Šibenika i Gospića došao do vrha, ali, poživi li ga Bog... Pedesetak zemalja je ratifikacijom Istanbulske konvencije neupitno stalo na stranu zaštite žena od sile i muške nepravde. Time i protiv esencijalno izrabljivačke, nehumane, ne samo vjerske  dogme o "tradicionalnoj" podjeli žensko-muških uloga u obitelji i društvu: otac je pater familias, prvi i najvažniji, a poslušna žena rađa djecu, kuha, sprema i bespogovorno ugađa mužu u svakom njegovom zahtjevu. Ako ne, batina je iz raja izrasla.

"I što treba?" - retorički pita rečeni kolumnist u Ivo Anić na portalu Tačno.netu. "Da se pretvorimo svi u vas? Da uzmemo molitvenike i stanemo u vaš tor vaše molitvene zajednice? I da okrenemo glavu prema onom za što nemamo kao muškarci pravo da okrenemo glavu? Sram me vas muškaraca u ovoj zemlji. Sram me što šutite, sram me što podržavate, ne razumijete, ne trudite se niti shvatiti o čemu je ovdje riječ. Sram me što su toliki životi naših žena ugroženi, dok ih se tuče, vrijeđa i ponižava, dok čiste, peru, slažu police neplaćene i obespravljene, sram me dok rade prekovremeno, nedjeljom, praznikom, blagdanom, sram me dok u ovoj zemlji postoje muškarci kojima je to ili smiješno ili ih nije briga ili ono najgore, koji to sve i rade. Sram vas bilo sve. Do jednog."

Teško je reći je li tragičnija to što su vođe tzv. vjersko-konzervativne intifade protiv dokumenta Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja gotovo odreda bogobojazni (sic) muškarci - svi svećenici bez iznimke; laičke glave obitelji, redovito s punom kućom ženske djece, suprugom, bakama... - ili pak to da iza njih, pod proturodnim barjacima kuljaju cijele legije žena. Nesolidarne, podržavaju muškarce u korist vlastite rodne štete. One su, pojednostavljeno prema javnoj tv-bojazni Željke Markić, protiv toga da rodna demokracija pripusti ženu s klatnom među nogama u saunu u kojoj se znoje žene s breskvicom na istom mjestu. Preuzetno? Itekako.

Što im država zakonski jamči, a također zakonski onemogućuje licemjernim masovnim alibijem "priziva savjesti" u bolnici; ne kod istog liječnika u Agresivna tzv. vjersko-patrijarhalna intifada militantno tutnji gotovo svim crkvama u RH, gdje svećenici - valjda ne samoinicijativno i stihijski, nakon izravnog očitovanja Hrvatske biskupske konferencije protiv ratifikacije - propovijedaju o pogubnosti tzv. rodne ideologije i neprihvatljivosti dokumenta Vijeća Europe za "katolike i hrvatski narod"fušu. Vjerojatnost je jedan prema beskonačno mogućnost kojom Željka Markić plaši neupućen puk, a aktualna tv reklama sa skijašem koji upada u ženski WC jer je su s natpisa ŽENSKI na vratima otpala prva tri slova - čisti je štos. Možda baš na račun opsjednutih tzv. rodnom ideologijom, koji su digli veću dreku oko ratifikacije Istanbulske konvencije, nego da se srušila zagrebačka prvostolnica. A ide im to. Sinkronizirano i vrlo bučno, ali buka, objede, prijetnje, laži i zloba nikad nisu imali osobitu prođu. Neće ni sada..

Otkako je premijer prije desetak dana iznenada najavio skoru ratifikaciju Konvencije, lavina je zatutnjala. Šaka, kako netko reče u medijima, HDZ-ovih gubitnika, ljudi na koje Plenković otpočetka nije osobito računao (Milijan Brkić nadimkom Vaso, Miro Kovač, Darko Milinović...), na koje više ne računa (Davor Ivo Stier, Ivana Maletić...) i na koje neće računati ni ubuduće (Božidar Kalmeta, Stevo Culej, Drago Krpina i neki potkapacitirani lokalci) obrušila se na svog šefa, tražeći unutarstranački referendum o (ne)ratifikaciji dokumenta, jer "naši birači i hrvatski narod to traže". Premijer zasad odmahuje rukom. Ima većinsku potporu u vladi i stranci, među važnijim koalicijskim partnerima (HNS, manjinci), ali i u najvećem dijelu saborske manjine. Sjednica HDZ-ovog Predsjedništva u utorak navečer završila je uvjerljivo u Plenkovićevu korist: 19 članova je bilo za ratifikaciju Konvencije, a rečena šaka gubitnika, njih šestero protiv.

Bude li SDP protiv ratifikacije navodno zato što će ju pratiti HDZ-ova kompromisna tzv. interpretativna izjava, bit će to veća sablazan u režiji socijaldemokrata u RH od rezultata njihova upravljanja zemljom u razdoblju 2012.-2015., s učinkom uništa. Ma što pisalo u izjavi, koja ne može imati promil međunarodne validnosti i provedbene obaveze Istanbulske konvencije, to SDP-u ne može biti argument za adaktiranje zaštite žena od nasilja. Tim više, jer je vlada Zorana Milanovića tri godine imala na stolu taj iznimno važan dokument i nije ga ratificirala, jer se ministrica Milanka Opačić prepala "povećanih proračunskih troškova". Prijetnja HDZ-u sada glasanjem "protiv" suhonjav je smokvin list politički neprobitačnog Davora Bernardića za rušenje Plenkovićeve vlade i njega osobno sa stranačkog trona.

Tragično je u cijeloj neveseloj priči o blesavom sporu oko neospornog - a to je zaštita žena od nasilja - da ni ratifikacija Konvencije u ovakvoj državi, s ovakvim vlastima, s ovakvim "pastirima" i ovakvim njihovim stadom neće ništa bitno promijenitiU tom nečasnom poslu, SDP se kompromitira kao politička opcija kojoj se živo fućka za nasilje nad ženama i druge krucijalne probleme ove trknute države, jer su laktaški manevri u borbi za vlast raison d'être te politike. Pa makar s crnim vragom, i makar s Crkvom i radikalnom desnicom u HDZ-u i izvan njega. Tako se ne osvajaju simpatije birača. "Cilj Istanbulske konvencije o zaštiti žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji želimo dosegnuti u njegovoj punini i za nas nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije", navodi se u SDP-ovom priopćenju za javnost. "Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju! Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju." Toga se neće držati najmanje dvoje SDP-ovih saborskih zastupnika: Sabina Glasovac i Mirando Mrsić. Vjerojatno i još petnaestak.

"Želimo usuglasiti njezin sadržaj s partnerima", ustvrdio je Andrej Plenković u povodu dramatičnog, drugog u samo par dana sastanka Predsjedništva HDZ-a o Konvenciji. "Htio bih postići što širi konsenzus o dokumentu koji ima cilj sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te ukloniti strahove onih koji vide neke probleme u tom dokumentu. U javnom prostoru postoji izvjesni pokušaj da se diskreditira sadržaj Konvencije. Nakon jasnih argumenata, bit će dovoljno da se koncentriramo na njezinu bit. Moja vlada će napraviti ono što SDP-ova nije. Ne dam da zaštita žena bude ekskluzivna tema jednog dijela političkog spektra. Ne strahujem za saborsku većinu pri glasanju o ratifikaciji. Čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave."

Indikativno ili ne, na Plenkovićevu se stranu svrstao i notorni Branimir Glavaš, jedini saborski zastupnik i šef demoliranog HDSSB-a, koji je A takvi smo da Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno odreže izvjesnom D.Ž.-u najblažu kaznu, četiri godine zatvora za četiri silovanja, jedan pokušaj silovanja, cipelarenje, gušenje, dva protupravna oduzimanja slobode te nametljivo ponašanje prema bivšoj djevojci. Olakotne okolnosti: bio je mlad, ispričao se, kaje se... i tako ti klišejiprozborio odlučno, europski i sekularno: "Podržat ćemo Konvenciju bez ikakvih uvjeta, odnosno bez obzira hoće li postojati neka popratna interpretativna izjava ili ne. Hrvatska je sekularna država i HDSSB želi da i u budućnosti ostane sekularna država. Jasna, precizna i nedvojbena odvojenost crkve od države je regulirana Ustavom. Zalažemo se da te vrijednosti ostanu trajno zabilježene u hrvatskom Ustavu te da se hrvatski građani i pojedine institucije pridržavaju te ustavne odredbe." Jasno i ispravno. Muljanja s tzv. rodnom ideologijom i plašenje ljudi degeneracijom školskog sustava, vjerskih uvjerenja, itsl. baucima ostavio je za privatnu zabavu svjetonazorskim marginalcima, koji namjerno krivotvore i guraju fokus Konvencije sa sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na ideološku i financijsku zloporabu s državnim blagoslovom. 

Znakovito je kakvim ćorcima protiv dokumenta Vijeća Europe raspolažu prvaci tzv. vjersko-patrijarhalne intifade. Rečeni je Zekanović, za kojeg nitko živ ne bi znao da HDZ nije uzeo marginalni Hrast na svoju izbornu listu, prijeti referendumom à la onaj o ustavnoj definiciji braka. Za to, naravno, nema vremena. U Pressingu televizije N1 Hrvatska, Zekanović je kazao voditelju Petru Štefaniću da bi protivnici ratifikacije Istanbulske konvencije istog trena bili "za" kad bi se u njoj samo pojam rod zamijenilo pojmom spol. "Nemamo ništa protiv suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", tvrdi, "dapače, njihovu zaštitu treba maksimalno pooštriti. Ali, zaštita je već sadržana u hrvatskim zakonima, pa Konvencija nije ni potrebna." Smotao se, međutim, kad ga je Štefanić izravno pitao što ima protiv toga da se muškarac osjeća ženom i obratno, ako time nikog ne ugrožava: "U čemu je problem, ja ga ne vidim?"

Agresivna tzv. vjersko-patrijarhalna intifada militantno tutnji gotovo svim crkvama u RH, gdje svećenici - valjda ne samoinicijativno i stihijski, nakon izravnog očitovanja Hrvatske biskupske konferencije protiv ratifikacije - propovijedaju o pogubnosti tzv. rodne ideologije i neprihvatljivosti dokumenta Vijeća Europe za "katolike i hrvatski narod". S mise u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici u Zagrebu u nedjelju je navodno najavljen javni prosvjed protiv ratifikacije Konvencije, koji bi trebao početi u subotu u 10 sati pred HDZ-ovom središnjicom na Trgu žrtava fašizma i završiti na Markovom trgu između Banskih dvora i Sabora. Vođe vjersko-konzervativnog ataka na sekularnu državu koriste svaku medijsku i inu priliku u javnom prostoru za žestoku promidžbu svojih anatema rodne degeneracije samog bića hrvatskog društva.

Vođe vjersko-konzervativnog ataka na sekularnu državu koriste svaku medijsku i inu priliku u javnom prostoru za žestoku promidžbu svojih anatema rodne degeneracije samog bića hrvatskog društvaTo djeluje osobito degutantno ne samo u svim emisijama religijskih programa HRT-a, koje se odjednom, prenapadno i krajnje pristrano bave Istanbulskom konvencijom, nego i u tzv. svjetovnim formatima poput Dobro jutro, Hrvatska (HTV-1), pregleda stranih medija Skener, gdje Karolina Vidović-Krišto, inače prijateljica/istomišljenica kontroverzne američke komunikologinje Judith A. Reisman, daje oduška svojim svjetonazorski, ideološki i protusrpski isključivim stajalištima. A voditelji se smješkaju ili dopunjuju i zaoštravaju neke njezine tvrdnje. To ne ide na čast tzv. javnoj medijskoj kući, koju građani RH prisilno financiraju s oko 1,3 milijarde kuna na godinu. I koja je odgovorna parlamentu za to da bude političko-ideološki nepristrana i sekularna u svojim programima. Zašto nije?

Uza svu frku i prašinu u javnom prostoru, Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija - koju su odavno ratificirale i najkatoličkije zemlje kao Francuska, Portugal i Španjolska, čak i Poljska, a prva među svih pedesetak u Europi jako vjerski impregnirana Turska (1. ožujka 2012.) - bit će ratificirana i u RH. S Konvencijom nisu imali problema ni primjerno sekularna Slovenija, ni Belgija, Austrija, Finska, Danska, Nizozemska, Norveška, San Marino, Švedska, Rumunjska... Čak ni susjedi izvan EU-a: Srbija, BiH i Crna Gora. Iako premijer Plenković štošta znade izvrnuti i zaboraviti, neće si to dopustiti s obećanjem Bruxellesu. Tragično je u cijeloj neveseloj priči o blesavom sporu oko neospornog - a to je zaštita žena od nasilja - da ni ratifikacija Konvencije u ovakvoj državi, s ovakvim vlastima, s ovakvim "pastirima" i ovakvim njihovim stadom neće ništa bitno promijeniti. Ženama neće biti bitno bolje.

Niti će muškarčine manje ubijati boga u svojim družicama niti će sudovi biti savjesniji zato što ih na to, eto, obvezuje i Istanbulska konvencija. Takvi smo kakvi smo. A takvi smo da Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno odreže izvjesnom  D.Ž.-u najblažu kaznu, četiri godine zatvora za četiri silovanja, jedan pokušaj silovanja, cipelarenje, gušenje, dva protupravna oduzimanja slobode te nametljivo ponašanje prema bivšoj djevojci. Olakotne okolnosti: bio je mlad, ispričao se, kaje se... i tako ti klišeji.

<
Vezane vijesti