pozivnica_pes_c_enica_z_itnjak.jpgCentar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor u utorak, 26. ožujka u 19 sati, otvara svoja vrata izložbi Peščenica-Žitnjak: Od intimnih kutaka do raširenih okvira. Za koncept izložbe zaslužan je Toni Bešlić, a fotografije je izradio Nikola Šimunić. Ovaj ciklus izložbi tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti. Izložbu se može pogledati do 12. travnja. Ulaz je slobodan.

Na izložbama se kroz fotografije pojedinih objekata i mape njihovih lokacija prikazuju ne samo najbolje realizacije, nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice, a važni su za definiranje atmosfere i kolorita pojedinih četvrti. To je i pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju.

Gradska četvrt Peščenica-Žitnjak zaprema jugoistočni dio Zagreba. Prostorne i oblikovne krajnosti, karakteristične za svaki veliki grad, ovdje najviše dolaze do izražaja. Na jednoj strani konsolidirana područja s gustom gradnjom i definiranim sustavom prometnica, na drugoj pak rahle i fragmentirane strukture u prelijevanju bez kraja i konca.

Tvornice, skladišta, uredska zdanja i trgovački centri pokraj obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Četvrt u kojoj su donedavno prevladavali najelementarniji parametri arhitektonskoga projektiranja: raster i modul. S jedne strane odmjereni urbanistički potezi, prostori puni intimnih kutaka, a s druge strane duboki i beskonačni obzori.