udruga_roda_copy41804.jpgRodin SOS telefon za dojenje obilježit će 5. svibnja 15 godina neprestanog rada i peer to peer podrške Rodinih savjetnica u poteškoćama u dojenju. SOS telefon za dojenje, telefonska je linija na kojoj dežuraju mame - savjetnice za pomoć u dojenju, žene s osobnim pozitivnim iskustvom dojenja, educirane za pružanje ovakve vrste podrške majkama koje imaju problema s dojenjem.

Na Rodinom SOS telefonu za dojenje trenutno aktivno volontira 21 Rodina savjetnica za dojenje, naše članice ulažu preko 6.000 volonterskih sati godišnje u edukaciju i podršku majkama u dojenju preko telefona, Facebook grupe Rodina SOS grupa za dojenje ii održavanjem radionica Mala škola dojenja namijenjenih trudnicama.

 

O Radu telefona za dojenje Adaleta Perković, savjetnica za dojenje i voditeljica telefona rekla je: "U petnaest godina na telefonu je savjetovalo stotinjak educiranih Rodinih savjetnica koje su uložile tisuće i tisuće volonterskih sati u preko 40.000 savjeta majkama koje su imale problema s dojenjem. Pitanja koja najčešće stižu na Rodin telefon uglavnom su vezana za prve dane nakon izlaska iz bolnice i prve probleme koji stvaraju nedoumice kao što su kako riješiti početnu prepunjenost, kako pravilno prihvatiti dojku, kako pratiti napredak djeteta. Većinu izazova, strahova i nedoumica koje nove majke imaju oko dojenja, moguće je riješiti uz pravu podršku."

O podršci koju je primila na Rodinu telefonu za dojenje, mama Iva kaže: “Hvala Rodama koje su mi dale nadu i pomogle da vratim bebu staru sedam tjedana na dojenje, koje sam morala prekinuti zbog hitne i neodgodive operacije! Mislila sam da to nije moguće, bebu koja je pila isključivo adaptirano mlijeko tri tjedna, vratiti potpuno na dojenje. Bile ste mi velika potpora, u tom razdoblju za mene je dojenje značilo puno više od hranjenja, ja sam na taj način uspostavljala ponovnu bliskost s bebom nakon razdvojenosti.”.

Rodin SOS telefon za dojenje dostupan je radnim danom (i praznicima koji padaju na inače radni dan) od 17 do 20 sati, a vikendom od 15 do 20 sati na brojeve 091 22 77 220 i 01 61 77 520.

Ključne riječi: solidarnost, RODA, majke
<
Vezane vijesti