Foto: WikimediaFoto: Wikimedia"Koje mjere planirate poduzeti kako bi se nadoknadili visoki gubici broja pčela diljem Europske unije", pitao je Europsku komisiju zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula jer statistike govore da je broj pčela u Hrvatskoj od 2014. opao za čak 20 posto.

Naime, zbog iznimno nepovoljnih vremenskih prilika lani je uginula čak četvrtina pčelinjih zajednica u Hrvatskoj, točnije oko 130 tisuća, što čini iznos od gotovo sto milijuna kuna u pčelinjem fondu.  

"Osim što su naši pčelari godinu završili u minusu, opstanak pčela doveden je u pitanje zbog različitih nametnika i sve težih bolesti koje ih napadaju, zbog čega su potrebne dodatne mjere"”, istaknuo je Tonino Picula. Zbog navedenog razloga upitao je Komisiju planira li se revizija mjera poticanja pčelara kojima bi se oni dodjeljivali po pčelinjoj zajednici, zbog doprinosa za oprašivanje i očuvanje bioraznolikosti.

Navodi kako je još jedan od problema s kojima se pčelari susreću i netransparentan sustav označavanja meda. Naime, na mješavini meda je dovoljno označiti dolazi li med iz ili izvan EU, čime nisu zaštićeni proizvođači, ali ni potrošači. Stoga je Picula Komisiju pitao planira li se revizija sustava označavanja meda kako bi se jasno označila zemlja podrijetla te da se, ako se radi o mješavini meda iz više od jedne zemlje, udio takvog meda označi prema postotnim udjelima po zemlji iz koje dolazi.

"Pčelarstvo je posebna grana stočarstva koja nije nužno vezana za vlastito zemljište, ali je vezana za čist okoliš. Ono zahtijeva izniman trud pčelara koji ulažu velike napore kako bi se držali dobrih pčelarskih praksi, koje su temelj za održivi razvoj pčelarstva. Rade u prirodnom okolišu, osiguravajući siguran uzgoj hrane zbog čega je Hrvatska jedna od GMO free zemalja“, poručio je zastupnik Tonino Picula koji je i lani u raspravi o medu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, upozorio na zabrinjavajući trend opadanja broja pčela i zatražio potporu Unije, posebice manjim proizvođačima.

Ključne riječi: pčele, EU parlament
<
Vezane vijesti