Foto: HinaFoto: HinaSindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je zahtjev Ministarstvu zdravlja u kojem traži da ministar Dario Nakić hitno povuče odluku o ukidanju "Programa 72 sata" jer će se ukidanjem programa dugoročno povećati smrtnost od malignih bolesti.

Sindikat drži da je riječ o opasnoj odluci, koja će izravno naštetiti tisućama teško oboljelih osoba, i to uglavnom starijih i nemoćnih. Time se pridružuje Hrvatskoj udruzi pacijenata i brojnim drugim udrugama za očuvanjem ovog programa, koji je bio istinska nada teško oboljelima.

U zemlji u kojoj od karcinoma godišnje umire čak 13 tisuća građana, smatramo da je ovakva odluka krajnje dvojbena. Njome će biti pogođene Tražimo ukidanje odluke o prestanku Programa 72 sata prije nego našteti brojnim pacijentima i njihovim obiteljimanajosjetljivije skupine građana poput djece i starijih osoba. I sam ministar potvrdio je da se u Programu uglavnom radi o starijim osobama, dajući izjave u medijima: "To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, mladi ljudi koji nemaju nikakvih drugih bolesti pa idete na operaciju, već se radi o starijoj populaciji… njih zapravo i morate pripremiti do te operacije". Time je na direktan način diskriminirao pacijente na temelju dobi.

Također, njegovu izjavu kako "Program 72 sata nije nikada niti zaživio kako treba", opovrgnuli su mnogi. Program je itekako zaživio, što potvrđuju brojni pacijenti. Preko tri tisuće osoba liječeno je kroz ovaj program u samo šest mjeseci koliko je trajao. I evidencija pokazuje da Program ima rezultata. U samo pola godine u četiri KBC-a - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, omogućeno je ranije liječenje za 1.206 osoba, a zdravstvene preglede obavilo je 132 tisuće pacijenata.

Iz svih navedenih razloga tražimo ukidanje ove odluke prije nego našteti brojnim pacijentima i njihovim obiteljima. Umirovljenici i starije osobe već su pogođeni siromaštvom, društveno su isključeni i nezaštićeni te smatramo da je ova odluka velik korak nazad od strane ministarstva i Vlade, koja je najavila da će se boriti za bolje uvjete života svojih građana.

Ključne riječi: Ministarstvo zdravstva, sindikati
<
Vezane vijesti