17. siječnja: Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić za H-Alter komentira pitanja vezana uz ovogodišnju dodjelu institucionalnih potpora nevladinim organizacijama

Kako to da su potpore ove godine dobile četiri udruge-članice Foruma civilnog društva, koje su nakon prošlogodišjeg proglašenja rezultata natječaja javno osporavale natječajnu proceduru? Radi li se o posljedici pritiska na natječajni postupak, ili su one u godinu dana bitno podigle svoju uvjerljivost?

Institucionalne potpore u 2005. godini dobile su udruge koje su poslale kvalitetne prijave na natječaj Zaklade. U 2004. godini četrnaest udruga je javno iznijelo nezadovoljstvo rezultatima natječaja za instiucionalne potpore Zaklade u 2004. godini. Dakle, u Forumu ih je bilo četrnaest, a ne samo četiri kako ste naveli u pitanju. Dosta je onih koji su se prošle godine žalili na rezultate, a koji niti ove godine nisu uspjeli dobiti institucionalnu potporu.

Postupak koji je Zaklada imala u 2004. godini u osnovi je i u 2005. godini bio isti, osim što smo definirali prioritete (koji su manje-više bili obuhvaćeni i u 2004. godini, ali nisu bili jasno definirani), uveli komisijsko otvaranje prijava (jer je bilo prigovora da djelatnici Zaklade "bacaju u koš potrebne kopije prijave zbog čega neke udruge nisu zadovoljile formalne uvjete natječaja"????), uveli mogućnost postavljanja pitanja 53 dana tijekom natječaja e-mailom i faxom (kako bismo izbjegli prigovore o "nemogućnosti komunikacije sa Zakladom"), unaprijedili obrasce za natječaj te posebno obrazložili što je to institucionalna potpora te dodatno unaprijedlili upute za prijavu.

Dakle, nikakvog pritiska na natječajni postupak nije bilo.

Bio je to samo proces učenja za obje strane, i za nas u Zakladi, ali i za udruge koje su se prijavile ili će se prijavljivati na natječaj Zaklade za dodjelu institucionalne potpore stabilizaciji i/ili razvoju udruga.  Mislim da je bio koristan za sve!
Od ukupno 5 100 000 kuna čak dvije trećine, tj. 3 400 000 kuna ove je godine namijenjeno udrugama sa sjedištem u Zagrebu, a svega 1 700 000 kuna udrugama u drugim dijelovima zemlje. Kako tumačite taj nesrazmjer?

Tumačim to nesrazmjerom u broju registiranih i aktivnih udruga u Republici Hrvatskoj te koncentracijom najvećeg broja registriranih udruga u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Što se institucionalnih potpora Zaklade tiče, u 2004. godini udruge izvan Zagreba kvalitetno su pripremile prijave za institucionalnu potporu, tako da je od trideset potpora samo trinaest dodijeljeno udrugama iz Zagreba, a sedamnaest potpora udrugama iz ostalih gradova u Republici Hrvatskoj.

<
Vezane vijesti