Foto: L.R.Foto: L.R.Plenum Filozofskog fakulteta održao se sinoć u zgradi Filozofskog fakulteta, za razliku od prethodnog koji je zbog zaključanih vrata i zaštitara održan ispred zgrade. Plenum je otvoren zborskom izvedbom pjesme Ay Carmela, a nakon duge rasprave dogovoreno je kako valja inzistirati na vraćanju studentskih predstavnika u Fakultetsko vijeće, kao i da plenum ne priznaje v.d. prodekana jer je izabran kontra Statuta.

Više stotina ljudi pojavilo se na jučerašnjem plenumu, koji je održan netom nakon odluke Senata Sveučilišta o suspenziji Vlatka Previšića s dužnosti dekana Filozofskog fakulteta. Senat Sveučilišta odluku je donio s 55 glasova za, pet suzdržanih i dva protiv, a za vršitelja dužnosti dekana određen je dosadašnji prodekan Željko Holjevac.Upozoreno je kako profesori ne smiju pristati na odvijanje sjednica Fakultetskog vijeća dok se legalno izabranim studentskim predstavnicima ne omogući sudjelovanje

Na jučerašnjem plenumu raspravljalo se o odstranjivanju studentskih predstavnika iz Fakultetskog vijeća te raspuštanju Studentskog zbora. Više je puta istaknuto kako je odluka o raspuštanju Studentskog zbora pravno nevaljana, a studentski predstavnici nelegalno izostavljeni s Fakultetskog vijeća. Postoje utemeljena pravna tumačenja koja sugeriraju da Senat nije imao ovlasti za donošenje odluke o raspuštanju Studentskog zbora, osobito ne na temelju dokumenta koji je članovima Senata, a i javnosti, predstavljen kao nalaz nadzora MZOS-a, premda se zapravo radilo o neobavezujućem mišljenju.

Upozoreno je kako profesori ne smiju pristati na odvijanje sjednica Fakultetskog vijeća dok se legalno izabranim studentskim predstavnicima ne omogući sudjelovanje. Jasno se vidi da rad Vijeća u kojem nema studentskih predstavnika nije samo problem načelne i moralne naravi nego prijeti nizom mogućih ozbiljnih pravnih posljedica te dovodi do paralize institucije jer nastavnici FF-a ne žele sudjelovati u radu krnjeg Vijeća smatrajući da njegov rad ne može biti legalan bez dijela vijećnika koji nužno čine njegov sastav.

U raspravi je istaknuto kako se Vijeće već sada nalazi u neregularnom stanju jer zbog neodržavanja rujanske sjednice njegovi stari članovi nisu razriješeni, a novi nisu potvrđeni, jednako kao ni novi pročelnici odsjeka.

Okupljeni studenti i studentice, zaposlenici i zaposlenice fakulteta, ali i ostali građani i građanke zaključili su kako, kao plenum, inzistiraju na vraćanju studentskih predstavnika u Fakultetsko vijeće, ali i da ne priznaju v.d. prodekana jer je izabran kontra Statuta. 

Dali su do znanja kako neće tako lako odustati od svoje borbe za slobodan fakultet i slobodno Sveučilište. Novi plenum održat će se dan nakon idućeg Fakultetskog vijeća, iako se još uvijek ne zna kada će ono biti održano.

<
Vezane vijesti