Foto: SFFFoto: SFFSvečanim otvorenjem u Starom gradu, 31. Kolovoza, započeo je prvi dan četvrtog Star Film Festa u Sisku tijekom kojega su sisački ljubitelji filma i njihovi gosti uživali u projekcijama filmova.

Svečanost otvorenja započela je vožnjom vlakićem koji je polazio s Trga bana Josipa Jelačića te goste dovezao do Staroga grada. Pri dolasku ih je dočekala izložba fotografija foto natječaja Rascvjetani Sisak i izložba filmskih plakata Šesnić & Turković. Ugodnu atmosferu omogućili su Martina Sabljak na violini i Darko Ružec na gitari izvodeći klasične skladbe iz poznatih filmova.

Goste na otvorenju pozdravili su gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić Baniček i kum festivala glumac  Goran Grgić. Riječ je prepuštena direktoru festivala Matiji Holjevcu i predsjednici žirija Ivoni Kundert. Gosti Star Film Festa ove će godine imati priliku pogledati 38 filmova, u kategorijama igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

Film koji je svečano otvorio festival je Buffet Željezara sisačkog redatelja Gorana Devića, koje mu je ovo peto prikazivanje filma, ali po njemu najvažnije jer je pred njegovom publikom. U nastavku večeri gosti su uživali u filmskim projekcijama natjecateljskog dijela. Prikazan je igrani film  Med i Mliko Marka Jukića, animirani film Sirocco R. Garcia, K. Tarpinian, T. Lopez – Massy, A.Hug, L.Madec i dokumentarni film Florian Daria Bukovskog.

Film Buffet Željezara Gorana Devića prikazuje socijalnu situaciju u gradu Sisku. Bračni par u trećoj životnoj dobi napušta svoj posao ugostitelja i odlazi u potragu za boljim životom u Njemačkoj, te Buffet Željezara doživljava svoj krah.  Film prikazuje tešku životnu situaciju dvoje ugostitelja iljudi koji žive u sisačkoj Željezari.

Igrani film Med i Mliko Marka Jukića prikazuje život mladića koji živi sa svojom bakom, te prodaje osvježavajuća pića na balotaškom terenu. Dane provodi sa svoja dva prijatelja koji besposličare i razgovaraju mahom o filozofskim temama i smislu života.

Animirani film Sirocco R. Garcia, K. Tarpinian, T. Lopez – Massy, A.Hug, L.Madec govori o mafijaškom vođi koji slavi rođendan. Njegova obitelj iščekuje njegovu smrt kako bi ga naslijedila ali njegova životna sila je prejaka. Prilikom pokušaja atentata, nizom okolnosti njegova cijela obitelj, uključujući i njega umire spletom nezgoda.

Dokumentarni film Florian Daria Bukovskog govori o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru koji dijele isti san - izbjeći komformizam slijedeći svoju viziju života. Njihove priče oblikuju simboličan put idealizma, samopropitkivanja i osobne bitke u pokušaju balansiranja snova i realnosti života u Hrvatskoj, zemlji koja boluje od egzistencijalne tjeskobe i gdje strast lako postane teret, a teret navika.

Ključne riječi: sisak
<
Vezane vijesti