Foto: A.K.Foto: A.K.Pozivamo sve građane i građanke da podrže inicijativu za spašavanje Imunološkog zavoda okupljenu oko komanditnog društva Visia Croatica, priopćili su jutros predstavnici i predstavnice udruga članica Kuće ljudskih prava u Zagrebu.

"Čini nam se da je izuzetno važno u ovoj situaciji podijeljenosti, nekomunikacije i konflikata na političkoj sceni, pokazati kako ne postoje podjele među građanima i građankama kada je riječ o očuvanju javnog interesa. Prepoznajemo Visiu Croaticu kao takvu inicijativu, koja se pokrenula da na jedinstven način zaštiti instituciju kao što je Imunološki zavod. Pozivamo sve organizacije civilnog društva, kao građane i građanke, da se uključe u inicijativu za spas Imunološkog zavoda, bilo to na financijski ili neki drugi način jer se tako uključuju u zaštitu jednog od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu“, poručila je Sanja Sarnavka iz B.a.B.e.-a.

Vesna Teršelič iz Documente istaknula je kako smatra prijedlog Visie Croatice jedinim prijedlogom koji omogućava dugoročni nastavak rada Imunološkog zavoda. Dodala je kako način upravljanja, koji je predložila Visia Croatica, omogućava kontrolu različitih ulagača te da na duge staze može poslužiti kao zanimljiv model koji se može iskoristiti u drugim situacijama.

"Dodatni razlog zašto treba podržati ovakav model privatizacije Imunološkog zavoda jest participacija građana. Znamo kako završavaju privatizacijske priče u Hrvatskoj, ali u ovom modelu se ipak ide u smjeru gdje su građani jedni od ključnih dionika preuzimanja Imunološkog. Riječ je o inovativnom modelu koji pokazuje da postoji alternativa“, rekao je Goran Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Inicijativu Visie Croatice smatra snažnom porukom političkim elitama u Hrvatskoj te navodi kako se zapravo postavlja zadatak pred političare i političarke da pokušaju pronaći inovativne modele privatizacije i upravljanja u kojima građani i građanke mogu participirati, a pogotovo ako se radi o javnom interesu.

"Ovo je prilika da svi zajedno sačuvamo jednu tako važnu instituciju, ponos ove zemlje. U ovom slučaju su građani jedini jamac da u budućnosti ne dođe do propasti Imunološkog zavoda", zaključio je Bosanac.

Iako udruge civilnog društva ne mogu financijski participirati, uvjereni su kako će jedna osoba iz sektora civilnog društva sudjelovati u koordinacijskom tijelu koje će donositi prijedloge odluka.

Sve dodatne informacije o inicijativi Visia Croatica i načinima uključivanja možete pronaći ovdje.  

<
Vezane vijesti