Foto. sdp.hrFoto. sdp.hrUmjesto da je odmah politički sankcionirao Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu čim je njihov moralni habitus izazvao prvi potres u stranci i javnosti, Zoran Milanović se gubi u frazama o uredovanju pravne države i presumpciji nevinosti.

Po čemu se razlikuju "novi HDZ" i SDP? Ni po čemu. Po čemu su drukčiji Karamarko i Milanović? Suštinski, također ni po čemu

"Carvajal je ubacio loptu u kazneni prostor, a topovski udarac Benzeme atraktivnom paradom odbija Weidenfeller. Lopta se zakoprcala u kaznenom prostoru, a Papastathopoulos je snažnim volejom šalje prema sredini igrališta, gdje je prsima smiruje Luka Modrić. Slalom driblingom ostavlja iza sebe dva-tri protivnička igrača i dugim koracima gura loptu prema Casillasu. Carlo Ancelotti ne vjeruje svojim očima. Skače s klupe i hvata se za glavu. Lopta je munjevito pokupila paučinu u gornjem desnom kutu gola i zabila se u mrežu iza Casillasovih leđa. Mark Clattenburg pokazao je na sredinu terena."

Ta nemoguća scena slika je i prilika političke utakmice na domaćem terenu, gdje predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović igra u dresu Luke Modrića iz noćne more i - zabija autogolove. Valjda mu ni samom nije jasno zašto. Šteta koju Milanović (ne)svjesno nanosi dugoročno će  lupati po glavi sve naše građane. Permanentno krive zbog genetički deformirane biračke sklonosti "vođama" kojima bi se morali baviti specijalisti u ustanovama zatvorenog tipa!

merzel_ytb_prtsc.jpg

Zašto Milanović svira u iste diple? Umjesto da je odmah politički sankcionirao Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu čim je njihov moralni habitus izazvao prvi potres u stranci i javnosti, on se gubi u frazama o uredovanju pravne države i presumpciji nedužnosti. Pušta da korozija izigranog povjerenja dokrajči i posljednje krhotine još jedne velike političke iluzije. Istodobno, Sabo bježi po osječkom uzletištu od novinara i suda, a Lovrić Merzel u Remetincu, očajna i napuštena od svih, depresivna, razmišlja o ostavci.

Milanović sve uvjerljivije ostavlja dojam nevjerodostojnog političara, a to isto zamjera Karamarku. Pada i Vladin i SDP-ov rejting. Karamarko, osim poglavlja o tuđmanizmu, partizanima i udbaškim neprijateljima "hrvatskog naroda", čita iz iste otrcane antologije političkih i logičkih nebuloza kad brani neobranjivo. Želi uvjeriti javnost kako glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso ne može biti plagijator budući da je hrvatski branitelj, veliki domoljub i vjernik.

Po čemu se onda razlikuju "novi HDZ" i SDP? Ni po čemu. Po čemu su drukčiji Karamarko i Milanović? Suštinski, također ni po čemu. Čime su "novi HDZ" ili SDP zaslužili vladati državom? Ničim. Treba li jednoj od tih koalicija dati povjerenje na sljedećim izborima? Ne treba, jer dokazano nisu sposobne, ne znaju i ne žele učinkovito voditi državu te izgraditi njezin dostojanstven međunarodni položaj. Zemlja veličine pola Londona, u kojoj se 70 godina nakon Drugog svjetskog rata hvataju za gušu dva milijuna ustaša i dva milijuna partizana, s militantnijom i vjerski zatucanijom mladeži od svojih očeva i djedova - ne može biti ozbiljan civilizacijski faktor.

Zemlja veličine pola Londona, u kojoj se 70 godina nakon Drugog svjetskog rata hvataju za gušu dva milijuna ustaša i dva milijuna partizana, s militantnijom i vjerski zatucanijom mladeži od svojih očeva i djedova - ne može biti ozbiljan civilizacijski faktor

Tragedija je ovog osramoćenog, deprimiranog i međusobno zavađenog nacionalnog korpusa u tome što je u samo četvrt stoljeća dotjeran pred zid i više ne zna što bi sa sobom. A nade ishlapjele. Tu i tamo netko načas iskoči iz jadnog prosjeka, ali ubrzo i potone. Čim ga medijski neprofesionalizam kalkulantsko-profiterski makne sa šlagerskih pozicija.

Desna se medijska scena, radi sinergijskog učinka slabašnih, osobito užarila dogovornom pretvorbom u "gombalište" snagatora žurnalističkog uma i utjecaja tipa izvjesnih Velimira Bujanca ili Ozane Bašić. U svim tim "bujicama", "olujama" i sličnim navijačkim tsunamijima iz lokalnih tv-kanala, gdje ni urednici, ni novinari niti pomno izabrani gosti nikad nisu čuli za elementarno novinarsko "pravilo druge strane", mržnja je prsnula poput gnojnog čira. Nema tu govora o sučeljavanju argumenata neistomišljenika. Samo skupno klonovsko sladostrašće samoproglašenih "autoriteta" i politikanata IQ-a ne višeg od sobne temperature. Pljuvačko novinarstvo koje se svodi na patološku mržnju i sadističko iživljavanje na svezanom protivniku začepljenih usta.

Mrze Srbe zajedno s ćirilicom, Milanovića i njegove iz vlasti (pojedinačno i skupno!), za dlaku manje predsjednika RH Ivu Josipovića, mrze obje Jugoslavije kao "tamnice za Hrvate", a osobito žestoko mrze Josipa Broza Tita i Partiju, partizane, crvenu zvijezdu petokraku, antifašizam, Udbu, samoupravljanje... U ogromnim košarama mržnje u tim "bujicama" i "olujama" nije ostalo mjesta, makar radi hinjene ravnoteže, za nacionalne legende tipa Ante Pavelića, Mile Budaka, Rafaela viteza Bobana ili Maksa Luburića, za ustaše, tzv. NDH, nacionalfašizam, hrvatske ratne profitere i zločince iz Domovinskog rata, šoviniste i rasiste koji sramote Hrvatsku i kod kuće i u svijetu, prekonoćne milijardere, smiješne generale s akademskim diplomama i dvostrukim mirovinama za isti ratni put, lažne branitelje i invalide ispod jorgan-planine i desne političare koji su srozali Hrvatsku na prosjački štap...

HDZ-ov junak Milijan Brkić Vaso kojega se, na pravdi Boga, javno ismijava zbog poništenog diplomskog rada na Visokoj policijskoj školi, postao je "Ostojićeva žrtva" i top-tema desnog odvjetničkog novinarstva. Karamarko bagatelizira plagijat diplomskog rada usporedbom s prepisanom zadaćom u sedmom razredu osmoljetke, a poznati nacionalni bojovnik za istinu Željko Olujić također ima osebujno tumačenje plagijata. Ma, to je puka formalnost i što se tu ima dizati prašina!? Vaso je odmah prozreo da se tu ne radi o njegovom plagijatu, kojeg i nema, nego o podlom udbaškom napadu na "novi HDZ" i samog Karamarka.

Pa što onda, ako je Brkić branitelj, domoljub i vjernik!? Za njega vrijede iste društveno-moralne norme i ista pravila o tome kako se stječe visokoškolska diploma

Pa, što onda, ako je Brkić branitelj, domoljub i vjernik!? Za njega vrijede iste društveno-moralne norme i ista pravila o tome kako se stječe visokoškolska diploma. Nema to veze s obranom zemlje (što je građanska dužnost!), domoljubljem (što je intiman osjećaj) i vjerom (što je privatna stvar). Plagijat je krađa intelektualnog vlasništva. Sramota. Da je Vasinim medijskim odvjetnicima i stranačkim prijateljima do istine, pitanje plagijata riješili bi običnom usporedbom diplomskog rada Stanka Tomića i Brkićevog, u kojem je navodno preuzeto 1285 od 1630 redaka. Zajedno s tipfelerima i jezičnim pogreškama!

Karamarku i Olujiću, također vlasnicima visokoškolskih diploma, netko bi kojem bezgranično vjeruju ipak trebao reći kako plagijatom ne mogu diplomirati ni herojski branitelji, najveći domoljubi i vjernici vjerniji od nasljednika sv. Petra! Kamoli jedan Milijan Brkić Vaso. Budući da Milanović nema nikog kome vjeruje, puka je slučajnost hoće li shvatiti kako je već debelo zakasnio u neizbježnom političkom sankcioniranju svojih članova Predsjedništva Marine Lovrić Merzel i Željka Sabe. I prestati si zabijati autogolove u već izgubljenoj utakmici.        

Ključne riječi: SDP, Zoran Milanović, HDZ
<
Vezane vijesti